Maatschappelijke organisaties gaan waken over Afrikaanse Unie

12-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De organisaties kunnen alvast rekenen op de steun van president Muammar Kaddafi van Libië, Mary Robinson, commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, en Barney Pityana, lid van de Afrikaanse Commissie voor Mensen- en Volkerenrechten.

Maatschappelijke organisaties hadden een bijeenkomst belegd parallel aan de top van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAU), die woensdag in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka werd afgesloten. Daar sloten de regeringsleiders een akkoord om het continent te verenigen in een Afrikaanse Unie.

Maatschappelijke organisaties betreurden dat zij niet betrokken waren bij het ultieme ontwerp van de unie. ‘Het is ontzettend belangrijk dat de civiele maatschappij en de Afrikaanse regeringen als gelijkwaardige partners Afrika's toekomst bespreken,’ aldus een verklaring.

De niet-gouvernementele organisaties (NGO's) vrezen dat hun regeringen de wensen van de bevolking niet meenemen in hun plannen voor een unie.

De plannen voor een Afrikaanse Unie zijn vergevorderd. Volgend jaar al zou er een continentaal parlement en een rechtbank moeten komen. Op termijn ook een gemeenschappelijke munt.

De Afrikaanse Unie moet zijn 53 lidstaten tot op zekere hoogte politiek, sociaal en economisch verenigen, min of meer naar het voorbeeld van de Europese Unie. De hoofdzetel van de unie komt in Ethiopië, zoals de OAU voordien.

Khaddafi wil beweging van vrouwen en jongeren
De Unie wil vooral het buitenlands beleid van de Afrikaanse landen veranderen. Tot nu toe regeerde het principe van de niet-inmenging in nationale aangelegenheden, maar die houding veroorzaakte volgens velen een toenemende anarchie op het continent.

In de ontwerptekst voor de unie verwijzen de regeringshoofden wel apart naar de NGO's en de privé-sector. Daar zitten volgens hen de belangrijke adviseurs voor de organisatie en uitvoering van het continentale front.

Maar een adviesfunctie vinden de NGO's onvoldoende. Ze willen een echte structuur die hun inbreng in de Afrikaanse unie vergemakkelijkt, een soort platform.

En dat platform lijkt nabij. De Libische president Kaddafi, de bezieler van de Afrikaanse Unie, sprak tijdens de OAU-top met vertegenwoordigers van NGO’s. Hij kondigde voorts aan dat hij een grootschalige beweging van vrouwen en jongeren wil organiseren om de oprichting van de unie te leiden.

Reacties