Luxe suites te koop in gevangenis Bolivia

20-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De oppervlakte kan oplopen tot 200 vierkante meter, heel wat groter dan een gemiddelde woning in Nederland. Daar hangt wel een prijskaartje aan: 55.000 gulden.

. Een van de muren van de gevangenis lijkt wel de onroerendgoedpagina van de zaterdagkrant. Er hangen heel veel advertenties waarin cel-appartementen te koop of te huur worden aangeboden of waarin kandidaten voor cel-ruil zich melden.

Ook voor wie genoegen moet nemen met een celletje van minder dan vijf gulden per nacht, zijn er in de inrichting winkels, met onder andere huishoudelijke artikelen. Verder zijn er onder meer een ijssalon, een sauna en een kapper.

In de Palmasola-gevangenis zitten ongeveer 2000 gevangenen, van wie 80 procent is aangehouden voor drugsdelicten. Een groot deel van hen zit in voorarrest, soms al heel lang.

Onlangs heeft het Boliviaanse congres een wet aangenomen die een zekere vrijheid verschaft aan gedetineerden die na achttien maanden nog niet berecht zijn. Van de bijna 5600 gevangenen in Boliviaanse gevangenissen wachten er bijna 3800 op hun proces.

Maar door de handel in cellen slagen ook langgestraften erin een riant onderkomen te bemachtigen. Zo woont de tot 20 jaar veroordeelde drugshandelaar Luis Bernardo Salomon Soria in een appartement van drie vertrekken.

Reacties