‘Luchtvervuiling Azië heeft wereldwijde impact’

07-03-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Hoewel in Noord-Amerika en Europa de luchtvervuiling de laatste jaren door strengere regelgeving is afgenomen, is de smog in Azië door de snelle industrialisatie juist toegenomen. Met name in de winter als er veel kolen worden gestookt voor de verwarming van huizen en kantoren is de luchtvervuiling groot.

 

De Aziatische smog veroorzaakt dikke wolkenpartijen en zware stormen boven de Stille Oceaan, schrijven onderzoekers van de Texas A&M University in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Cyclonen

 

Deze stormen kunnen uitmonden in tropische cyclonen en beïnvloeden de koers van warme luchtstromen. Ook wordt de Aziatische vervuiling door de luchtstroom meegenomen, deze vervuiling daalt elders neer. De onderzoekers denken dat hierdoor het ijs op de poolkappen makkelijker smelt.

 

De Texaanse wetenschappers baseren hun bevindingen op de vergelijking van satellietopnames. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid zware regenwolken die in de winter altijd boven het noordelijk deel van de Stille Oceaan ontstaan, in het afgelopen decennium sterk is gegroeid. Men schat de toename op wel 20 tot 50 procent ten opzichte van het decennium ervoor.

 

Tegelijk laten opnames van andere satellieten zien dat de winterse luchtvervuiling boven China het laatste decennium dramatisch is toegenomen. Het blijkt dat de pluim vuile Chinese lucht zich inmiddels tot aan de Amerikaanse westkust uitstrekt. De Texaanse wetenschappers leggen een verband tussen de beide waargenomen veranderingen.

 

Menselijk verband

 

'We hadden niet gedacht dat de Aziatische luchtvervuiling zulke grote gevolgen heeft', schrijft Zhanqing Li, een deskundige op atmosferisch en oceanisch gebied van de Universiteit van Maryland in een recensie van het onderzoek. Volgens Zhanqing Li is voor eerst een duidelijk verband tussen menselijke activiteit en complexe klimaatsystemen aangetoond.

 

Het nieuws over de Aziatische luchtvervuiling valt net samen met de lezing van de Amerikaanse hoogleraar Peter Marcotullio woensdagavond in Felix Meritis, Amsterdam. Marcotullio zal in het kader van de Trouw lezingencyclus over duurzaamheid betogen dat Aziatische steden in vergelijking met Europese en Amerikaanse steden, relatief schoon zijn.

PNAS

Texas A&M University

Reacties