Lozingen van kernafval op internet te zien

27-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Met de actie roept de milieuorganisatie de zogenaamde Ospar-commissie op om de lozing van radioactief afval op zee te verbieden. De commissie, bestaande uit meerdere Noord- en West-Europese landen, probeert de vervuiling van het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan tegen te gaan. Deze week vergadert de commissie in Kopenhagen.

Een belangrijk agendapunt is het Deense voorstel om lozingen in zee door opwerkingsfabrieken te verbieden. Uiterlijk donderdag wordt een besluit hierover van de commissie verwacht.

Volgens een opiniepeiling van Greenpeace is 80 procent van de inwoners van de Ospar-landen tegen de lozingen van kernafval op zee. De organisatie zegt dat La Hague meer dan een miljoen liter radioactieve stoffen per dag loost.

De Franse autoriteiten waarschuwden maandagavond dat de twee Nederlandse schepen die Greenpeace bij de actie inzet, uiterlijk dinsdagochtend uit de Franse wateren moeten verdwijnen. De organisatie riskeert een boete van ruim 300.000 gulden en gevangenisstraffen van zes maanden voor de kapiteins van de schepen. Greenpeace geeft de actie niet op.

De lozing van radioactief afval 'live' te zien

Reacties