Bevallen doe je niet in Birma

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Al meer dan 25 jaar steken Birmezen de Moei Rivier over om naar de Mae Tao kliniek in Thailand te gaan. De Mae Tao kliniek, een groot maar weinig opvallend complex van gebouwen net buiten de Thaise grensstad Mae Sot, is de enige plek in de wijde omgeving waar de vaak straatarme Birmezen terecht kunnen voor gratis gezondheidszorg die bovendien van goede kwaliteit is. Het is ook de plek waar veel Karen vrouwen, afkomstig uit de door oorlog verscheurde Karen Staat in het oosten van Birma, naartoe komen voor de geboorte van hun kind.

Ma Htike bevalt van tweelingMa Htike is één van de meer dan drieduizend vrouwen die vorig jaar naar de Mae Tao Kliniek kwam voor een bevalling. Voor de Birmese Ma, die al bijna acht jaar illegaal in Thailand woont, bleef het niet bij één kind. Na zeven maanden zwangerschap beviel zij in juli van een tweeling, een 1,8 kilo zware zoon en een 1,4 kilo zware dochter.

Omdat de longen van de prematuur geboren baby’s nog niet volledig waren ontwikkeld, kreeg de tweeling een maandlang kunstmatig zuurstof toegediend. Zoon en dochter zijn inmiddels in goede gezondheid en hoewel Ma illegaal in Thailand verblijft, hebben beide kinderen een Thais geboortecertificaat en een Thais identiteitsbewijs ontvangen. Met deze documenten hoopt de trotse moeder haar kinderen over een paar jaar naar een Thaise school te sturen. Ma’s kinderen maken daarmee een aanzienlijk hoopvollere start dan wanneer ze een paar kilometer verderop, in Birma, waren geboren.

Veiliger dan de jungle 
“Het is hier veiliger voor zwangere vrouwen dan in de jungle”, zegt Khun Way, een vrijwilligerscoördinator die iedere dag opnieuw het huilen van een zojuist ter wereld gebracht kind hoort. De kinderen die hier worden geboren mogen zichzelf gelukkig prijzen, aldus Khun Way. “Doordat we op Thaise grond zijn, kunnen de moeders een Thais geboortecertificaat aanvragen. Daarmee kunnen de kinderen in Thailand naar school en later zelfs een Thais paspoort aanvragen. Op die manier maken ze een veel betere start dan kinderen die in een van Birma’s conflictgebieden worden geboren en het risico lopen stateloos te blijven.”

Hoewel het ter wereld brengen van baby’s een van de hoofdtaken van de kliniek is, is het zeker niet de enige taak, blijkt tijdens een rondleiding over het terrein. Khun Way: “Op een gemiddelde dag hebben we 300 tot 400 patiënten. Vaak gaat het om ziektes als malaria, dengue (knokkelkoorts) en diarree. Maar we hebben ook wekelijks patiënten die besmet zijn met HIV, vaak Birmese migranten die in Thailand werken als bouwvakker, serveerster of fabrieksarbeider.”

 

De heldin van Birma De Mae Tao Kliniek had haar duizenden patiënten waarschijnlijk nooit een betere toekomst kunnen bieden als de in Karen Staat geboren Cynthia Maung niet op de vlucht moest voor Birma’s militaire junta. Met alleen een schoudertas vol medische apparatuur vluchtte Maung op 28-jarige leeftijd de grens over. 25 jaar na haar vlucht wordt het werk van de dokter wereldwijd erkend. De Mae Tao Kliniek krijgt steun van tientallen internationale organisaties, waaronder Stichting Vluchtelingenwerk. Maung ontving tal van onderscheidingen voor haar werk en werd door Time Magazine genoemd als één van Azië’s helden.

Illegaal de grens over 
Nog belangrijker is dat de kliniek een goede naam heeft onder de Birmese bevolking. Dat leidt er soms toe dat mensen dagen op pad zijn, vertelt Khun Way. “We maken wel mee dat patiënten helemaal uit Mandalay (een grote stad in het noorden van Birma, red.) komen, en dus een afstand van meer dan 900 kilometer hebben afgelegd. Soms hebben mensen geen enkel identiteitsbewijs. Dan gaan ze met boten illegaal de grens over. Als ze gepakt worden, moeten ze de Thaise politie geld toestoppen om naar de kliniek te mogen.”

Nu in Birma de militaire junta de macht heeft overgedragen aan een burgerregering, wordt er soms over gesproken dat de kliniek Thailand moet verlaten en de Mae Tao baby’s voortaan op Birmese grond geboren moeten worden. In 2012 leidde dat ertoe dat Birmese ambtenaren naar Mae Sot kwamen met het verzoek de kliniek naar Karen Staat te verhuizen. De medici voelen daar weinig voor. Buitenlandse vrijwilligers zullen dan niet meer mogen helpen, vreest men. Bovendien heeft Birma een armzalige infrastructuur, wat er onder meer voor zorgt dat de toegang tot stromend water en elektriciteit beperkt is.

`Birma geeft niet om gezondheid`
In een interview met The Guardian veegde Cythia Maung het verzoek van de Birmese overheid van tafel. “De Birmese overheid wil macht, geen gezondheid, want mensen die ziek zijn of lijden zijn makkelijker te beheersen”, aldus de oprichtster van de kliniek.
Khun Way sluit zich daar bij aan. “Birma geeft niets om gezondheid. Wij moeten hier wel blijven”, klinkt het stellig.

Bekijk hieronder een visuele impressie van de Mae Tao kliniek  (bron Youtube)

[[{“fid”:”34342″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Mae Tao Clinic in Mae Sot – Thailand”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons