Zero Tolerance Day voor vrouwenbesnijdenis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Ik wil niet dat iemand in mijn lichaam snijdt. Ik wil niet verminkt worden", zegt de 10-jarige Kheiriya uit Somalië. Ze is doodsbang voor het bloed en de pijn die zij zou moeten ondergaan als haar genitaliën worden weggesneden.
Maar de druk op het meisje en haar familie om toch de eeuwenoude praktijk te ondergaan neemt met de dag toe. Kheiriya wordt vaak bespot en beledigd door haar klasgenootjes omdat ze 'anders' is. Vrouwenbesnijdenis is diep geworteld in de Somalische cultuur; de praktijk is bijna universeel. Bij meisjes en vrouwen worden de uitwendige geslachtsorganen volledig of gedeeltelijk verwijderd. Het doel? Behoud van de vrouwelijke eer, schoonheid, kuisheid en het verhogen van de trouwkansen.

Feiten en Fabels

Volgens UNICEF hebben meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen genitale mutilatie ondergaan in 30 landen in Afrika en het Midden-Oosten, waar de praktijk het meest voorkomt. Somalië is koploper, hier hebben maar liefst 98 procent van de meisjes en vrouwen een vorm van besnijdenis ondergaan.
Vrouwenbesnijdenis verwijst naar ‘alle procedures met betrekking tot gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe vrouwelijke genitaliën of andere verminking aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen.’ Het is een vorm van verminking, want vrouwenbesnijdenis veroorzaakt ernstige pijn en kan (levens)gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de vrouw. Er is kans op infecties en blijvende problemen bij plassen, seks en bij de bevalling. 
Zoveel nadelen, waarom wordt deze praktijk dan nog steeds zo veel uitgevoerd?
Interessant is dat er een discrepantie zit tussen de lage steun voor vrouwenbesnijdenis en de hoge prevalentie van de praktijk. Zelfs in de landen waar de meeste meisjes en vrouwen worden besneden, wijst een aanzienlijk deel van de bevolking de praktijk af. Opvallend is dat bijna tweedere van de jongens en mannen tegen vrouwenbesnijdenis zijn. Toch blijft de praktijk een gewoonte, waar niet over gepraat wordt. Families zien dat buren en kennissen hun dochters besnijden en besluiten dat het normaal is.

Bijeenkomst vrouwenbesnijdenisVrouwen zitten bij elkaar bij een gemeenschapsvergadring die georganiseerd is door Unicef om bewustzijn te creëren rondom de gevaren van besnijdenis in Garowe, Somalië. Foto: Unicef ©UNICEF/UNI165229/Holt

Een generatie

Toch kan volgens UNICEF vrouwenbesnijdenis binnen een generatie worden uitgebannen. Goede voorlichting is essentieel. Daarom worden ouders, tieners en religieuze leiders betrokken bij discussies over de gevaren van FGM. 
De laatste cijfers laten zien dat meer meisjes zoals Kheiriya nee zeggen tegen vrouwenbesnijdenis. Meer dorpen geven deze eeuwenoude traditie op. Toch zijn vandaag de dag nog altijd 37% van de meisjes (tussen de 15 en 19 jaar) het slachtoffer van deze vorm van verminking. Kheiriya weigert één van deze meisjes te zijn. Zij houdt voet bij stuk, ondanks de aanhoudende druk. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons