Wie wordt onze VN-vrouw in New York?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Iedereen in Nederland die vrouw, ondernemend, reislustig, welbespraakt en bevlogen over vrouwenrechten is, kan voor 22 september een sollicitatie sturen voor de functie van VN Vrouwenvertegenwoordiger 2015. De uitverkorene spreekt namens alle Nederlandse vrouwen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toe, over de positie van vrouwen en gendergelijkheid. 

Wie wordt in 2015 onze nieuwe vrouw in New York? OneWorld Love geeft een voorzet en presenteert vijf vrouwen voor deze functie. Van ex-politici tot schrijfsters en een kunstenaar, allen delen een bevlogen enthousiasme, groot mediabereik en een hart voor vrouwenzaken. Vorige winnaars voor deze positie waren onder andere Caecilia J. van Peski (2010), Anke Vervoord (2012) en Margriet van der Linden (2014). 

De vijf nominaties voor 2015, in willekeurige volgorde:

 

Shirin Musa
Shirin Musa (1979) is een zelfbenoemde ‘Dochter van het Oosten, Vrouw van het Westen’. Zij is oprichtster van Femmes for Freedom, een Nederlandse organisatie die strijdt tegen huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap. Haar leus? The personal is political. 
Zij dwong als eerste moslima een religieuze scheiding af, en werkt nu via haar organisatie aan een goede afloop voor haar lotgenoten. Musa wordt geroemd om haar persoonlijke en gepassioneerde inzet waarmee ze resultaten weet te bereiken die door anderen als onmogelijk worden gezien. Ze kan beleid effectief beïnvloeden, motiveert en verbindt. In 2012 won Musa de Aletta van Nu Prijs omdat zij als rolmodel dient voor veel jonge vrouwen in de samenleving. 

Anna Chojnacka
Anna Chojnacka (1979) vluchtte vlak voor de val van de Berlijnse Muur samen met haar moeder vanuit Polen naar Nederland. Na haar studie Internationale Betrekkingen, Economie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam was ze campagneleider bij Fair Trade Original. Chojnacka is een van de oprichters van de 1%CLUB: een platform dat mensen helpt bij het verzamelen van kennis en geld om hun eigen project te kunnen uitvoeren. Daarnaast zit Chojnacka in de door Ruud Lubbers opgerichte denktank Worldconnectors. Momenteel is ze directeur van Enginn, een incubator voor innovatieve en duurzame projecten. Onlangs debuteerde ze met haar debuutroman De Poolster.  

 

 

Femke Halsema
Een usual suspect, maar niet voor niks. Van 2002 tot 2010 was Femke Halsema (1966) politiek leider van GroenLinks. Momenteel is zij voorzitter van Stichting Vluchteling, en schrijft sinds 2013 voor het nieuwe online journalistieke platform De Correspondent. Halsema heeft maar liefst zes boeken op haar naam staan, waaronder Vrijheid als ideaal, en Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid. In 2014 maakte Halsema samen met Hasnae Bouazza de zesdelige documentairereeks Seks en de Zonde, over vrouwen en de islam. Die serie wakkerde in Nederland de discussie over vrouwenrechten en religie aan.

TINKEBELL.
TINKEBELL.(1979) is een controversiële kunstenares die gebruiken in de samenleving uitvergroot en ons opnieuw naar de werkelijkheid laat kijken. Dat begon al in 2007 met het project What to do with your Cat?, toen zij haar eigen kat vilde en deze tot handtas fabriceerde. In 2012 begon zij met het project Save the World. Hierin staat de botsing van culturen centraal. In Guinea Bissau 'redde' TINKEBELL. een gezin van hun barre woonomstandigheden door twee complete IKEA-showrooms naar de jungle te verslepen. Ook redde ze in Gambia een straathond, 69 schildpadden in China, een complete achterstandswijk in Peru en twee Filippijnse prostituees. 

 

Monique Samuel 
Mounira (Monique) Samuel (1989), is een Nederlands politicoloog, publicist en auteur met een Egyptische achtergrond. Tijdens de Egyptische revolutie van 2011 maakte ze naam als Midden-Oostendeskundige. Er verschenen verschillende boeken van haar hand en ze leverde bijdragen aan essaybundels over religie, politiek en samenleving. Samuel won in zowel 2007 als 2008 de eerste prijs Nederlands proza van de El Hizjra-Literatuurprijs (een literaire prijs voor jongeren met een Marokkaans-Arabische achtergrond). Ze kwam in 2011 publiekelijk uit de kast, waardoor ze veel bedreigingen kreeg. Ze schrijft veel over (de vooroordelen over) homoseksualiteit en minderheden over de hele wereld. 
 

Wie voelt zich geroepen? Enthousiaste kandidates kunnen hier solliciteren (zie onderaan de tekst) Heb je op- of aanmerkingen op deze top vijf? Wij horen het graag.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons