Welkom in India’s ‘rape capital’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In december 2012 werd een 23-jarige studente gewelddadig verkracht in Delhi. Ze overleed later aan haar verwondingen. De media noemde haar ‘Nirbhaya’ wat ‘onbevreesd’ betekent. Deze gebeurtenis leidde tot grote protesten in Delhi en andere steden in India. Vrouwen en mannen eisten dat de regering meer aandacht ging besteden aan de veiligheid van vrouwen.

verkrachtig india gender seksueel geweld tegen vrouwen Een Indiase vrouw protesteert tegen seksueel geweld. Foto CC.

Nieuwe verkrachtingen
De Nirbhaya– zaak was de eerste high-profile verkrachtingszaak in Delhi. Voor het eerst werd op grote schaal aandacht besteed seksueel geweld in India. Helaas bleef het niet bij deze ene zaak. Bijna elke week lees je over een nieuwe verkrachting, vaak in Delhi. De laatste was een 28-jarige gehandicapte vrouw uit Rothak, een plaatsje vlakbij Delhi.

Na Nirbhaya heeft de regering van India de wetten omtrent verkrachting aangepast. Nu zijn ook seksuele intimidatie en stalken strafbaar en krijgen de daders zwaardere straffen. Ook is er meer politie op straat en zijn er speciale telefoonnummers die vrouwen kunnen bellen wanneer ze zich bedreigd voelen.

Speciale vrouwencoupé
Toch voelen veel meisjes en vrouwen zich nog steeds niet veilig op straat. Ze gaan liever niet alleen ergens heen en zorgen dat ze voor het donker thuis zijn. De Nirbhaya-zaak staat bij iedereen nog vers in het geheugen gegrift. “Ook als ik overdag op straat loop voel ik me niet altijd veilig”, vertelt Aishwariya, een sociologie studente. “Vandaar dat ik altijd op m’n hoede ben, het maakt niet uit hoe laat het is of waar in de stad ik ben.”

Er is ook vooruitgang geboekt. Sinds een aantal jaar heeft Delhi een metro met een speciale vrouwencoupé. Terwijl de rest van de coupes vaak helemaal vol zijn (met mannen), hebben de vrouwen de ruimte in hun coupé. En wanneer een man per ongeluk tussen de vrouwen gaat zitten, wordt hij meteen terecht gewezen door zijn vrouwelijke medepassagiers. “De metro heeft een enorm verschil in mijn leven gemaakt”, vertelt Aishwariya’s vriendin Sandhya. “Ik reis zelfs om 11 uur ’s avonds in de vrouwencoupé en voel me helemaal veilig.”

Rape capital?
“Ik denk dat Delhi bekend staat als de ‘rape capital’, omdat vrouwen hier minder bang zijn om hun stem te verheffen en verkrachtingen te rapporteren”, vertelt Aishwariya. “Ik ben er zeker van dat verkrachtingen ook in andere delen van India voorkomen, maar deze incidenten blijven vaak verborgen.” Naar schatting wordt maar één op de tien verkrachtingen gerapporteerd. Slachtoffers zijn bang voor vergelding en vernedering. Vooral in dorpen op het platteland doen vrouwen vaak geen aangifte van misbruik.

“Geweld tegen vrouwen, zoals verkrachting, huiselijk geweld en aanranding zijn niet nieuw, maar deze incidenten werden eerst niet gemeld”, vertelt Sandhya. “Nu zijn de autoriteiten in Delhi veel meer bewust van geweld tegen vrouwen. Het is makkelijk om hier aangifte te doen van aanranding. In tegenstelling tot andere delen van India, daar wordt het grootste deel van de incidenten niet gemeld.” Dit zou kunnen verklaren waarom de verkrachtingsstatistieken in Delhi zo hoog zijn.

Sensatiebeluste media
De media heeft een belangrijke, maar selectieve rol gespeeld in hoe mensen naar verkrachtingen kijken. Hoewel verkrachtingen in het hele land voorkomen, worden zulke incidenten vooral groot uitgemeten in Delhi. Ook is er kritiek op hoe de media bepaalde zaken uitgebreider behandelt dan bijvoorbeeld andere zaken “Onze sensatiebeluste media hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om aan de Rohtak-zaak, waar een verstandelijk beperkte vrouw seksueel werd misbruikt, mishandeld en vermoord, niet veel aandacht te schenken”, vertelt Sandhya.

Gebeurt het alleen in Delhi? Het antwoord is nee. Het groeiende aantal gerapporteerde verkrachtingen geeft aan dat intimidatie en aanranding een groot probleem zijn, maar ook dat vrouwen eerder naar de politie stappen. Ter vergelijking, Zweden is het land met officieel (lees: gerapporteerd) de meeste verkrachtingen. Finland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en België staan ook in de top tien van landen met de hoogste verkrachtingsstatistieken.

Verleg de aandacht
Het zou goed zijn als er meer aandacht komt voor het enorme aantal verkrachtingen dat ook buiten Delhi, op het platteland voorkomt. Daarnaast is de film India’s Daughter  van groot belang omdat de film aantoont dat verkrachtingen in India ontstaan vanuit een geïnstitutionaliseerd ongelijk man-vrouw beeld. Mannen zien vrouwen als minderwaardig, en denken daarin een legitimatie te zien van het kunnen vernederen en seksueel misbruiken van de vrouw. Ondanks alle negatieve berichtgeving is het hoopgevend te zien dat de bewustwording omtrent dit probleem groeit.


De auteur van dit artikel wenst anoniem te blijven in verband met het verkrijgen van een visum voor India en nauwe banden met de Indiase autoriteiten. 

Bekijk hieronder de trailer van de film India’s Daughter, die zondag 8 maart op de BBC, en gelijktijdig in veel andere landen, wordt uitgezonden ivm Internationale Vrouwendag. 

[[{“fid”:”34618″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”‘ India’s Daughter’ trailer “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”INDIA’S DAUGHTER | WOMEN MAKE MOVIES | CLIP”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons