Vrouwen protesteren tegen seksisme in Kenia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is tien uur s‘ochtends in Uhuru Park, Nairobi. Mensen kijken verrast om zich heen bij het zien van honderden vrouwen, en ook mannen, die met spandoeken en borden bij elkaar zijn gekomen om te protesteren tegen seksisme. Aanleiding is de manier waarop een Keniaanse vrouw vorige week werd behandeld door een groep mannen. De vrouw droeg volgens de mannen ‘ophitsende kleding’ en werd als straf publiekelijk uitgekleed. Een toevallige passant filmde het voorval, het filmpje ging viral op internet, en zorgde voor grote publieke verontwaardiging (zie hieronder). Onder de hashtag #MyDressMyChoice is een verhit debat over de kledingkeuze van vrouwen en alledaags seksisme ontstaan.

De demonstratie is onder andere opgezet door Rita M. Muia, lid van de Kilimani Mums. “Dit gaat allang niet meer alleen om korte rokjes of uitdagende kleding”, zegt ze. “Kenia is een patriarchale samenleving en mannen hebben ons geobjectiveerd, ze geloven dat zij meer zijn dan vrouwen. Recente ontwikkelingen tonen aan dat mannen geen respect hebben voor vrouwen en het vrouwelijk lichaam.”

“Sinds we met deze campagne begonnen zijn hebben we zoveel verhalen van vrouwen gehoord, ook van moslima’s die met lange gewaden aan nog steeds werden aangevallen op straat. Het gaat allang niet meer om de kledingkeuze van een vrouw, het gaat over de manier waarop mannen de dochters en moeders van Kenia behandelen”, aldus Rita Muia.

De posters in het park laten een expliciete boodschap zien. “Breng respect en waardigheid terug!” “Ontkleed de overheid, niet onze vrouwen!” “Ik ben allereerst een mens, en daarna pas een vrouw. Iedereen heeft recht op waardigheid!” Ook mannen lopen mee. “We kunnen een stelletje macho’s niet alle Keniaanse mannen voor lul laten zetten. Niet alle Kenianen zijn seksistisch. Vrouwen moeten zelf kunnen bepalen hoe ze zich kleden, er is geen excuus om hen te vernederen”, zegt Eugene Nyaundi, een jonge Keniaanse man die in de horeca werkt.

De organisatie van de betoging wil ook een duidelijke boodschap afgeven aan het Keniaanse parlement; de noodzaak van een wet die vrouwen tegen seksueel geweld kan beschermen, de zogeheten ‘Family Protection Bill’. Die zou ervoor moeten zorgen dat daders ook daadwerkelijk berecht worden. Maar ondanks het feit dat het belangrijkste punt van de organisatie is dat er wetteloosheid heerst in Kenia als het om seksueel geweld tegen vrouwen gaat, is er niemand van de overheid aanwezig.

“Ik weet niet hoe wij vrouwen serieus kunnen nemen als ze niet naakt zijn”, zegt een krantenverkoper grappend. En terwijl de betogers al zingend naar Kenyatta Avenue lopen, ontstaan er groepjes boze mannen die in Kiswahili schreeuwen: “Leer om je familie te respecteren en kleed je fatsoenlijk als je niet wil dat mannen met stokken achter je aankomen!”

Het publieke debat over seksuele normen en waarden en seksisme tegen vrouwen is met deze betoging van een onderbuikgevoel naar een serieus nationaal niveau getild. Een verhitte vrouw praat voor de televisiecamera’s. “Deze dames moeten niet mannen de schuld geven voor iets dat vrouwen zelf fout doen!” schreeuwt ze. Aan de overkant van de straat worden de borden tegen seksueel geweld tegen vrouwen omhoog gehouden. De divisie is een pure metafoor voor de tegengestelde meningen die in Kenia over dit omstreden onderwerp heersen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons