Verkrachte vrouw gaat in beroep tegen 30 jaar voor miskraam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Begin deze maand werd Evelyn Hernández, een negentienjarige plattelandsvrouw, veroordeeld tot dertig jaar cel voor moord. Ze was verkracht en kreeg nadien een spontane abortus.

Bij die miskraam was ze naar het ziekenhuis gebracht. Het personeel daar vermoedde dat ze zelf de abortus had uitgelokt en diende klacht in bij het gerecht. Artsen en verpleegkundigen doen dat vaker omdat ze bang zijn zelf vervolgd te worden.

Vrees voor represailles

Het advocatenteam dat (met de steun van de Burgergroep voor de Depenalisering van Abortus) voor Hernández werkt, heeft het vonnis bestudeerd en kondigt nu aan dat het in beroep gaat.

Daarbij zal het gerede twijfel inroepen. Zo stellen de forensische rapporten nergens de officiële doodsoorzaak, aspiratiepneumonie, vast.

Bovendien bleek uit technische rapporten dat de jonge vrouw een asymptomatische zwangerschap had en menstrueerde. Dat ondersteunt de stelling van de advocaten dat ze niet wist dat ze zwanger was.

De man die Hernández verkrachtte, maakt deel uit van een misdaadbende. Een officiële klacht diende het slachtoffer niet in omdat ze represailles vreest.

Acht landen

El Salvador is een van de acht landen in de wereld die abortus verbieden, zelfs wanneer er sprake is van een verkrachting, wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer de foetus misvormd is. De andere zeven zijn Vaticaanstad, Haïti, Honduras, Malta, Nicaragua, de Dominicaanse Republiek en Suriname. In geen enkele van deze andere landen zijn de straffen zo draconisch als in El Salvador.

Het Salvadoraanse parlement paste in 1998 het strafwetboek zo aan dat vrouwen die hun zwangerschap onderbreken, naar de cel gaan. Een jaar later werd ook de grondwet zo aangepast dat iemand al vanaf de conceptie als een volwaardig persoon wordt beschouwd.

Sinds de linkse FMLN in 2009 aan de macht kwam, is de situatie niet veranderd. Al hebben sommige FMLN-parlementsleden ondertussen wel voorgesteld de bestraffing van abortus te versoepelen.

Vooral arme vrouwen

“Wat met Evelyn gebeurd is, gebeurt met zeer veel andere vrouwen”, zegt de feministische activiste Irma Estrada. “Ik ben beschaamd. Dit zou in volle eenentwintigste eeuw niet mogen gebeuren.”

Estrada nam vorige week deel aan een manifestatie aan het monument van de grondwet in de hoofdstad om Evelyn Hernández te steunen.

“We hebben hier te maken met een systeem dat vrouwen criminaliseert, vooral arme, jonge vrouwen, die amper toegang hebben tot onderwijs en gezondheidsdiensten”, zegt Marcela López van de feministische organisatie Ameyalli.

Volgens een rapport van de Burgergroep voor de Depenalisering van Abortus werden van 2000 tot 2014 147 vrouwen vervolgd voor abortus. Vier op de tien vrouwen werden veroordeeld.

De meeste vrouwen hadden amper school gelopen, bijna de helft was zelfs analfabeet.

 

Foto header: Visual Hunt via Pexels

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons