Rwanda: Women on top?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Rwanda is 52 procent van de parlementsleden vrouw. Daarmee is Rwanda het land met relatief de meeste vrouwen in haar nationale volksvertegenwoordiging, zo blijkt uit het Human Development Report 2014. Ter vergelijking; in onze eigen Tweede Kamer is slechts 39 procent van de zetels bezet door een vrouw.

Gender Inequality Index
Het percentage vrouwen in het parlement is één van de indicatoren die de Verenigde Naties (VN) gebruikt om de mate van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in een land te meten. De andere indicatoren zijn het deel van de vrouwen dat sterft in het kraambed en het aantal tienermoeders, het aantal vrouwen dat middelbaar onderwijs volgt en het aandeel vrouwen dat betaald werk heeft. Samen vormen deze indicatoren de Gender Inequality Index.

Ondanks haar topscore op het aandeel vrouwen in de nationale volksvertegenwoordiging staat Rwanda op plaats 79 van de Gender Inequality Index. Dat komt omdat het land veel minder goed scoort op de andere indicatoren van de Gender Inequality Index. Zo stierf in 2010 bij 340 van elke 100.000 bevallingen de moeder. En in drie procent van alle bevallingen betreft het tienermoeders, meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Ook heeft maar 7 procent van de vrouwelijke bevolking van 25 jaar en ouder op de middelbare school gezeten. Wel is 87 procent van de vrouwen actief op de arbeidsmarkt.

Ter vergelijking: Nederland
Nederland staat zevende op de Gender Inequality Index, 72 plaatsen boven Rwanda. In Nederland leiden 6 op de 100.000 bevallingen in het overlijden van de moeder en is nog geen één procent van de bevallingen het gevolg van een tienerzwangerschap. De grote meerderheid van de vrouwelijke Nederlandse bevolking van 25 jaar en ouder heeft de middelbare school afgerond: bijna 88 procent. Op deze indicatoren scoort Nederland duidelijk hoger dan Rwanda.

De Europese landen met het hoogste percentage vrouwen in het parlement zijn Zweden (45%) en Finland (43%). Ook buurland België scoort hoger dan Nederland met 39%. Duitsland heeft echter maar 33% vrouwen in de Bondsdag en in Westminster (Verenigd Koninkrijk) is 23% van de parlementariërs vrouw.

Dat geldt niet voor politieke participatie en arbeidsmarktdeelname. Op 58 van de 150 zetels in het Nederlandse parlement zitten vrouwen, dat is ruim 38 procent van de volksvertegenwoordiging. Ook nemen in Nederland minder vrouwen deel aan het arbeidsproces dan in Rwanda: 80 procent van de Nederlandse vrouwen werkt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons