Nu wordt Hillary’s campagne pas echt feministisch

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In een toespraak in New York heeft Clinton zichzelf dinsdagavond tot de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap gekroond. Dit werd woensdag bekrachtigd door haar overwinning in de voorverkiezingen in Californië. Volgens een berekening van persbureau AP kan ze niet langer ingehaald worden door haar uitdager Bernie Sanders (hoewel Glenn Greenwald die gang van zaken erg ondemocratisch noemde).

Make America Gay Again

Te midden van de verkiezingsgekte lanceerde het Amerikaanse kledingmark American Apparel in samenwerking met Human Rights Campaign een campagne met de naam 'Make America Gay Again’ waar een duidelijke verwijzing wordt gemaakt naar de slogan van Donald Trump. 30% van de inkomsten zal naar de lobby voor de Equality Act gaan, de wet die ervoor moet zorgen dat LGBTQ-mensen gelijke kansen hebben in de huizen- en arbeidsmarkt ongeacht geslacht of seksuele voorkeur. Het brengt een beetje humor in een gespannen situatie, en dan ook nog eens voor een goed doel.

 

In haar speech schetste Clinton haar victorie als ‘mijpaal’ van de emancipatiebeweging van de afgelopen anderhalve eeuw. Ze herleidde haar kandidatuur naar de Seneca Falls Convention in 1848, wat wordt beschouwd als de geboorte van de vrouwenrechtenbeweging in de V.S. Ook sprak ze over haar moeder, die was geboren op de dag waarop het Amerikaanse Congres het Negentiende Amendement invoerde waardoor (blanke) vrouwen kiesrecht kregen. ‘Ik wens dat mijn moeder had kunnen meemaken dat haar dochter de Democratische kandidaat voor het presidentschap is’, zei Clinton.

Kippenvel en gegaap

 

'Historisch' en 'mijlpaal' waren woensdag de meest gebruikte woorden door commentatoren en journalisten om Hillary Clinton’s overwinning te markeren. Maar er werden ook kanttekeningen geplaatst bij het binnenhalen van de eerste nominatie door een vrouw: 

'Haar naam op het kiesbiljet in november zal opnieuw een mijlpaal zijn in de strijd voor vrouwenrechten', aldus het hoofdredactioneel commentaar in The New York Times. 'Waarom millennials nu gapen?', relativeerde Molly Roberts in een opiniestuk in The Washington Post. 'Ze is niet progressief genoeg.'

 

Bekijk hier het volledige overzicht van Amerikaanse opiniestukken. 

Eerder die dinsdag liet Clinton al zien dat haar campagne nu duidelijk de feministische route inslaat door een video getiteld History Made uit te brengen op haar officiële YouTube account. De video geeft een prijzenswaardig overzicht van het feminisme in Amerika en van mijlpalen in de geschiedenis van vrouwenrechten. Quotes van feministen zoals Gloria Steinem en Shirley Chrisholm, fragmenten van Clinton’s eigen Women’s Rights are Human Rights speech in Beijing in 1995 en jonge meisjes die ervan dromen ooit president te worden; het komt allemaal langs in de video.

Bekijk hier Clinton's feministische video: 

[[{“fid”:”48528″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”\”History Made\””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”\”History Made\””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”History Made | Hillary Clinton”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons