Eindelijk meisjesmuppet voor Afghaanse Sesamstraat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vlak voordat Zari haar tv-debuut maakte in Baghch-e-Simsim, bracht ze een bezoekje aan het Women in The World Summit in New York. Backstage kletste Zari bij met Rula Ghani, de presidentsvrouw van Afghanistan. “Ze was zo aardig,” vertelt Zari later die maand aan Katie Couric tijdens haar eerste Amerikaanse interview. “Onze hijabs hadden ook nog eens dezelfde kleur!”  

Net zoals de andere gasten die aanwezig waren bij de Summit heeft Zari haar eigen missie: girlpower voor Afghaanse meisjes. Ze wil kinderen alles bijbrengen over het belang van onderwijs, sociaal welzijn en gezondheid.

Rolmodel

Het vijfde seizoen, waarin Zari verschijnt, gaat onder meer in op het belang van een eigen identiteit en cultuur. Om die reden is het nieuwe figuurtje vaak gekleed volgens lokale tradities. Ze draagt ook regelmatig een crèmekleurige hoofddoek. Net zoals andere meisjes van haar leeftijd moet Zari daar nog steeds een beetje aan wennen.

Zari vraagt altijd hoe ze het zelf ooit tot dat beroep kan schoppen

Terwijl Zari vrolijk praat met de kleurrijke muppets die wonen in de wereld van Baghch-e-Simsim, brengt ze subtiel normen en waarden over vriendelijkheid en empowerment over. Ze leert dat kinderen aardig moeten zijn naar elkaar. Ze is heel blij om naar school te gaan, is dol op het musea, en zeer sportief. In verschillende fragmenten interviewt Zari Afghaanse professionals – een conducteur, een topsportster, een kinderarts – over hun beroep. Zari vraagt altijd hoe ze het zelf ooit tot dat beroep kan schoppen.

 “Het hele idee is dat dit karakter kinderen helpt om sterker, aardiger en zelfverzekerder te worden,” zegt Estee Bardanashvili, werkzaam bij Sesame Workshop.

Vrouwenemanicaptie

Baghch-e-Simsim is een erg populair programma onder jonge kinderen. De makers bereiken ruim 80% van de 3- tot 7-jarigen. De show heeft ook een invloed op Afghaanse volwassenen. Uit een studie blijkt dat 74% van de ouders meekijkt met hun kinderen. En dus is er hoop dat Zari op een speelse manier kan bijdragen aan de bewustwording van vrouwenemancipatie, beide bij jong en oud.

Zari geeft kinderen zelfvertrouwen

Toch is de introductie van een vrouwelijke muppet opmerkelijk in Afghanistan, een land waarin meisjes veel gevaar lopen en weinig rechten hebben. Er komen veel kindhuwelijken voor, en onderzoek wijst uit dat negen van de tien Afghaanse vrouwen met huishoudelijk geweld heeft te verduren. Nog geen 15 jaar geleden waren vrouwen en kinderen nagenoeg volledig uitsloten van het onderwijs. Ook vandaag gaat een derde van de minder dan 5-jarigen niet naar de kleuterschool en maakt maar 21% van de meisjes de basisschool af.

“We hopen dan ook echt dat Zari kleine veranderingen in gang kan zetten,” zegt Bardanashvili. “Het is niet dat ze dingen compleet kan veranderen. Maar Zari geeft kinderen zelfvertrouwen door ze laten zien wat ze allemaal kunnen: vragen stellen, ambities hebben en aan hun ouders vragen om ze bepaalde dingen te leren.”

Benieuwd geworden naar Zari? Bekijk hier haar interview met Katie Couric;[[{“fid”:”47957″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Zari in gesprek met Katie Couric.”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Zari in gesprek met Katie Couric.”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Meet Afghanistan’s first female Sesame Street character”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons