Data: Zwangerschapsverlof wereldwijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Jonge vrouwelijke carrièretijgers opgelet; ga aan de slag in Zweden. Daar zit je, qua zwangerschapsverlof in ieder geval, wel goed. In Engeland kom je er relatief bekaaid af, om over Papoea-Nieuw-Guinea of Maleisie maar te zwijgen.

In Nederland werd in 1889 de arbeidswet voor vrouwen opgesteld. Zij met gevaarlijke beroepen, zoals fabriekswerk, werd verboden om binnen 4 weken na de bevalling weer aan de slag te gaan. Compensatie? Niks daarvan. Sindsdien is er veel veranderd. Hoe staat de wereld er nu op het gebied van zwangerschapsverlof voor, en wat zijn de trends?

Dat ontdek je met onderstaande interactieve kaart van de OneWorld Data Atlas. Zo zie je dat de beste regelingen gelden voor vrouwen in Australie en de Scandinavische landen; daar krijg je meer dan 40 weken vrij van werk, met vaak complete doorbetaling van het loon. Verder valt op dat de Verenigde Staten even hoog (of laag) scoort als China en Zuid-Amerika als het aankomt op de duur van het zwangerschapsverlof; rond de 17 – 22 weken.

 

Engeland doet het bedroevend slecht in verhouding met andere Europese landen en scoort zelfs even laag als landen als Mozambique en Libië. In de periode 1990 tot 2009 heeft Zweden enorme sprongen gemaakt; waar het eerst 11-17 weken zwangerschapsverlof toekende, was dat 19 jaar later meer dan 40 weken.

 

Bekijk de interactieve wereldkaart en ontdek nog veel meer. Wat valt jou op?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons