Brazilië wil keizersnedes inperken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Brazilië is wereldwijd koploper met het aantal keizersnedes per geboorten. Over het hele spectrum gezien is het rond de 55 procent en in de particuliere sector ligt het percentage zelfs rond de 85. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties houdt als streefpercentage 15 procent aan.

Keizersnedes zijn makkelijker in te plannen en bovendien leveren ze de arts meer geld op

Soms dringen vrouwen zelf op een keizersnee aan omdat ze bang zijn dat door een natuurlijke bevalling hun vagina verwijdt en ze minder genoegen aan seks zullen beleven. Maar vaak is het de arts die de vrouw ervan overtuigt dat een keizersnee beter is. En dat heeft te maken met planning en met geld. Keizersnedes zijn makkelijker in te plannen dan een qua tijd onvoorspelbare bevalling en bovendien leveren ze de arts meer geld op omdat het gaat om een chirurgische ingreep.

Steeds meer Braziliaanse vrouwen weigeren zich aan deze druk van de artsen te onderwerpen. Sommigen hebben zelfs traumatische ervaringen opgedaan met een onvrijwillige keizersnee. Zoals Vanessa Cravo uit São José do Campo in de deelstaat São Paulo, die een jongetje van ruim twee heeft: “Ik stemde ermee in maar ik voelde dat ik geen keuze had”, schrijft ze tijdens een Facebook-chat. Een groep van vrouwen die ijveren voor een natuurlijke bevalling heeft het contact gelegd.

Arts op reis
Volgens de gynaecologe had haar kindje hartproblemen en bestond de kans dat het kind het syndroom van Down had. Het zou veiliger zijn om het met een keizersnee ter wereld te laten komen. En zo geschiedde. “Maar hij werd gezond geboren. Het is een super wakker, intelligent en actief kind en hij eet alles. Voor mij was het een enorme afknapper om te weten dat ik gewoon mijn tijd had kunnen afwachten. Bovendien ging de wond van mijn keizersnee ontsteken. Maar ik leed er vooral psychisch onder. Ik huil veel als ik natuurlijke bevallingen zie. En ik baal van het litteken, al zie je het bijna niet.”

Later hoorde Vanessa dat de arts een paar dagen na haar keizersnee op reis ging. Ze voelde ze zich nog meer belazerd. Haar keizersnede was duidelijk vanwege tijdsdruk gepland. “Ik had me beter moeten informeren. Je moet heel goed weten hoe het proces is en je moet vasthoudend zijn. Want ze proberen bijvoorbeeld ook de bevalling te versnellen door je weeën-opwekkende middelen te geven.”

Vrouwen willen de controle over hun lijf terug en ze willen bevallen op de manier die bij hen past

Vanessa weet heel zeker dat de volgende bevalling natuurlijk moet worden. “Maar ik moet ook mijn man ervan overtuigen dat het echt kan! Hij ziet de keizersnee niet als iets slechts. Ik wil met hem de ‘wedergeboorte van de bevalling’ beleven!” Vanessa doelt op een film met de gelijknamige titel die bij veel Braziliaanse vrouwen indruk heeft gemaakt. Hij is bedoeld als een aanklacht tegen het grote aantal keizersnedes en de onwaardige behandeling van vrouwen tijdens de bevalling in ziekenhuizen.

Leila Azevedo, directrice Bevallingenhuis Rio de Janeiro

Leila Azevedo, directeur Bevallingenhuis

Lopen en eten tijdens weeën
Leila Azevedo, directeur van het Bevallingenhuis in de volkswijk Realengo in Rio de Janeiro, beaamt dat er een beweging gaande is om de natuurlijke bevalling in ere te herstellen. “Vrouwen willen de controle over hun lijf terug en ze willen bevallen op de manier die bij hen past. Bij ons kiest de vrouw hoe ze het wil hebben. Ze mag lopen en eten tijdens de weeën, net waar zij zich lekker bij voelt.”

De intake is al vanaf de eerste prenatale controles. De (aanstaande) moeders mogen geen gezondheidsproblemen hebben en nooit een keizersnee hebben gehad. Dit om het risico van complicaties in het Bevallingenhuis, waar ze bevallen met hulp van een vroedvrouw, te voorkomen. Mocht er dan alsnog een probleem zijn, dan is er een ziekenhuis in de buurt waar het Bevallingenhuis een convenant mee heeft.
Azevedo: “Eigenlijk zouden er in Rio al tien Bevallingenhuizen moeten zijn, maar de lobby van de artsen heeft dat tot nu toe tegengehouden.” De hoop is nu gevestigd op de nieuwe wetgeving. Die kan een nieuwe impuls geven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons