Armoede is seksistisch

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“De toekomst van Afrika is in handen van jonge vrouwen. Als zij opgeleid worden, kunnen zij de gemeenschappen onderwijzen. Als zij gezond zijn, kunnen ze ervoor zorgen dat anderen gezond opgroeien. Als zij versterkt worden, kunnen ze de wereld veranderen. Wij kunnen de vicieuze cirkel van armoede doorbreken, maar dan moeten we wel investeren in meisjes en vrouwen”, aldus Angelique Kidjo, Grammy Award-winnaar en activiste, die deze brief mede ondertekende:

Beste wereldleiders,

Vrouwen krijgen nergens op aarde evenveel kansen als mannen. Nergens.

Het debat hierover laait steeds heviger op. Maar de meisjes en vrouwen die in extreme armoede leven – en vaak het hardst worden getroffen door de onrechtvaardigheid van genderongelijkheid – worden er niet bij betrokken.

Dat moet veranderen. Het gevecht voor gendergelijkheid is wereldwijd.

Meer dan 62 miljoen meisjes wordt het recht op onderwijs ontzegd. Een half miljard vrouwen kan niet lezen. In 155 landen bestaan nog wetten die vrouwen discrimineren.

Vorig jaar meldde u zich aan om extreme armoede uit de wereld te helpen. En omdat armoede per definitie seksistisch is, beloofde u dus ook om de genderongelijkheid die mensen arm houdt uit te roeien.

Dit jaar doen zich veel historische kansen voor om uw betrokkenheid te testen en waardevolle vooruitgang te boeken. U kunt helpen door:

1. Financiering veilig te stellen in 2016 op topoverleggen rond Nutrition for Growth en het Global Fund. Zo helpt u vrouwen en meisjes in hun strijd tegen aids en ondervoeding. Want het is onthutsend dat 74 procent van de nieuwe hiv-besmettingen bij adolescenten in Afrika voorkomt bij meisjes. Daarnaast lijdt 40 procent van de vrouwen in het continent aan bloedarmoede: de oorzaak van 20 procent van de moedersterftes.

2. Beleid op te stellen dat vrouwen steunt in hun economische empowerment: toegang tot elektriciteit, digitale bereikbaarheid, opleidingen en rechtspraak. Maar ook door vrouwen het recht te geven om eigendom te hebben, een eigen bedrijf op te starten en te beslissen of ze al dan niet willen trouwen.

3. Data te verzamelen over de meisjes en vrouwen die we niet zien, van wie we niet weten dat ze bestaan en die we dus nu nog niet helpen.

Op Internationale Vrouwendag draait het erom elk meisje en elke vrouw overal ter wereld vooruit te helpen.

Getekend:

Ali Hewson, Alyse Nelson, Aminatou Sow, Amy Poehler, Andrew Zimmern, Andrew Hozier-Byrne, Angelique Kidjo, Ann Friedman, Anna Loos, Anne V, Anne-Marie Slaughter, Arianna Huffington, Arielle T, Asa, Ashley Judd, Bobby Shriver, Bono, Caitlin Moran, Carey Lowell, Carolin Kebekus, Charlize Theron, Cindi Leive, Colin Farrell, Condoleezza Rice, Connie Britton, D’Banj, Danai Gurira, Derreck Kayongo, Elsie Kanza, Sir Elton John, Emma Freud, Ertharin Cousin, Femi Kuti, Gabriela, Helen Clark, Helene Gayle, Jeff Skoll, Jennifer Lopez, Jessie J , John Green, Jude Kelly CBE, Judith Sephuma, Kakenya Ntaiya, Karen Kornbluh, Kathy Calvin, Katja Iversen, Laura Ling, Lauren Bush Lauren, Lea DeLaria, Lilly Singh, Lonnie Ali, Luvvie Ajayi, Mabel van Oranje, Maria Shriver, Marian Salzman, Mary J Blige, Melinda Gates, Meryl Streep, Michele Sullivan, Muhammad Ali, Oprah Winfrey, Padma Lakshmi, Patricia Arquette, Paul Polman, Dr. Phumzile Mlambo-Ngcuka, Rea Garvey, Robert Redford, Rocky Dawuni, Ruby Rose, Sarah Degnan Kambou, Sean Parker, Selmor Mtukudzi, Sheryl Sandberg, Sheryl WuDunn, Shonda Rhimes, Tété, Thandie Newton, Tina Fey, Tina Brown, Vanessa Mdee, Victoria Kimani, Yemi Alade“.

#poverty is sexist

Poverty is Sexist-rapport 2016

Dit jaar, in het tweede Poverty is Sexist rapport, pleit ONE voor vooruitgang op gender in 10 specifieke en cruciale gebieden, waaronder voeding, gezondheid, connectiviteit, data en transparantie.

Het Poverty is Sexist rapport bevat nieuwe analyses van de situatie van meisjes over de hele wereld. Ook bevat het een rangschikking van landen op belangrijke factoren die de kansen van een meisje beïnvloeden: gezondheid, voeding, onderwijs, economische kansen en participatie in de besluitvorming.

De top 10 van slechtste landen om in geboren worden alsdus het rapport zijn:

1. Niger
2 Somalie
3 Mali
4 Centrale Afrikaanse Republiek (CAR)
5 Jemen
6 Democratische Republiek Congo (DRC)
7 Afghanistan
8 Ivoorkust
9 Tsjaad
10 Comoren

De volledige index is te vinden op www.one.org/sexist  

Prinses Mabel’s boodschap
Prinses Mabel van Oranje doet bewust mee met de actie: “Elk meisje zou vanaf haar geboorte dezelfde kansen moeten krijgen als haar broertje. Helaas is dit als gevolg van structurele gender-discriminatie niet het geval. Investeren in meisjes en vrouwen is van cruciaal belang in de strijd tegen extreme armoede en genderongelijkheid, net als het veranderen van de houding van de samenleving ten aanzien van meisjes en vrouwen. Wat we kunnen doen om de genderbalans te herstellen, is het stoppen van kindhuwelijken en er zo voor te zorgen dat de 15 miljoen meisjes die nu elk jaar trouwen naar school kunnen blijven gaan. Door kindhuwelijken te beëindigen, te investeren in voeding en het bestrijden van ziektes als hiv/aids creëren we een wereld waar iedereen gezonder, beter opgeleid, welvarender en meer gelijk is. De tijd voor actie is nu.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons