Van Togo tot IJsland: Girls Rock all over the world

Rockende meiden die zich niks aantrekken van vooroordelen of andermans mening. Dat is de spirit van de Girls Rock Camps die over de hele wereld worden georganiseerd. De IJslandse Áslaug Einarsdóttir van de Girls Rock Camp Alliance vertelt hoe het is om nauw betrokken te zijn bij de kampen. Ze haalde Girls Rock naar haar thuisland en hielp bij het organiseren van een kamp in Togo.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waarom zijn de kampen specifiek voor meisjes en vrouwen?

“Vrouwen worden snel veroordeeld als ze iets nieuws uitproberen. Er lijken weinig plekken te zijn waar ze zich comfortabel genoeg voelen om volledig hun eigen ding te doen. Met de Girls Rock Camps willen we veilige plekken creëren waar vrouwen en meisjes zich kunnen uiten zonder dat ze last hebben van vooroordelen. Het is niet onze bedoeling om popsterren of diva’s te creëren. We willen dat meisjes meer zelfvertrouwen krijgen door middel van muziek. We brengen ze daarom in contact met vrouwelijke rolmodellen uit de muziekwereld, zodat ze zich kunnen spiegelen aan sterke vrouwen en geïnspireerd raken. Er zijn meer vrouwelijke rolmodellen dan vroeger, maar het kan nog beter. Vrouwen als onafhankelijke singer-songwriter of componist komen minder vaak in het voetlicht dan de vrouwen die in bikini in een muziekvideo dansen. Daardoor worden vrouwen minder snel gezien als onafhankelijke muzikant. Dat verandert, maar er moet nog wel het een en ander gebeuren.”

Hoe oud zijn de meisjes?

“De leeftijden lopen uiteen van 10 tot 20-plus. Daarnaast zijn er ook Rock Camps speciaal voor zestigplussers. Het ligt er wel aan waar het kamp plaatsvindt, want niet elk land heeft een kamp voor elke leeftijd.”

Hoe is de Girls Rock Camp Alliance Ontstaan?

“Dat is een bijzonder verhaal. De eerste twee Rock Camps begonnen ongeveer tegelijkertijd, zonder dat ze van elkaars bestaan wisten. Eén vond plaats in de Verenigde Staten in Oregon en de ander in Zweden. Zodra ze over elkaar hoorden, besloten ze samen te werken: de Girls Rock Camp Alliance was geboren. Vanuit deze beweging startten vrijwilligers kampen in hun eigen woonplaats. In tempo kwamen er steeds meer bij en nu, dertien jaar later, zijn er meer dan honderd verspreid over de VS, Canada, Europa en Zuid-Amerika. Binnenkort worden er in Servië en Oekraïne voor het eerst kampen opgezet. Voor Nederland zijn er nog geen plannen. Daarom wil ik Nederlandse vrouwen die het tof vinden om met jongeren te werken zeker aanmoedigen om een kamp te beginnen.

In 2012 leerde ik de Alliance voor het eerst kennen. Datzelfde jaar nog haalde ik Girls Rock naar IJsland. Deze zomer hebben we ons 5-jarige jubileum.”

Wat gebeurt er tijdens de kampen?

“De creatieve uitspattingen van meisjes en jonge vrouwen komen tot leven; er wordt kabaal gemaakt, gerockt en zelfvertrouwen opgebouwd. Sommige meisjes hebben nog nooit een instrument bespeeld en beginnen te stralen als ze voor het eerst een gitaar in hun handen houden. Er worden bands gevormd en nummers geschreven. Sommige bands gaan na het kamp door en worden succesvol in de muziekwereld, maar dat is niet het hoofddoel van Girls Rock. De nummers die tijdens het kamp geschreven worden, gaan over vrouwenonderdrukking, geweld en seksisme. Vaak komen de meisjes daar uit zichzelf mee, want ze zijn meestal erg politiek bewust. Naast workshops over muziek, geven we ook workshops over vrouwen in de rockmuziekgeschiedenis, feminisme en activisme. We praten met ze hoe we de wereld rechtvaardiger kunnen maken, maar we leggen ze niks op. Hoe het programma van een kamp precies is ingericht, hangt af van het land waarin het plaatsvindt.”

Je organiseerde ook een kamp in Togo. Hoe was dat?

“Lokale vrouwelijke muzikanten uit Togo namen contact met me op omdat ze een kamp wilden organiseren. Instrumenten zijn daar te duur voor de meeste mensen, dus die moesten uit IJsland komen. Verder is er geen muziekopleiding in Togo. De meeste meisjes leren muziek in de kerk kennen en hebben daarbuiten weinig mogelijkheden om muziek te maken. De meisjes die aan het kamp meededen, vonden het daarom fantastisch. Van de lokale bevolking krijgen we veel steun. Naast een kamp is er nu in de winter ook twee keer per week een muziekprogramma.”

Welke problemen kom je tegen bij het organiseren van de Rock Camps?

“Niet overal gaat het even gemakkelijk, maar mensen vinden wel een manier. Vanuit IJsland werken we nauw samen met een Pools Rock Camp. In Polen wordt er momenteel hard gestreden voor vrouwenrechten, bijvoorbeeld het recht op abortus. De Poolse regering is behoorlijk conservatief. In Polen hoeven ze dus niet te rekenen op steun vanuit de overheid voor de Rock Camps, waardoor ze veel afhankelijker zijn van netwerken en individuele donaties. In Togo vond ik het moeilijk om te zien hoezeer vrouwen worden onderdrukt. Mannen zijn daar veel meer de baas dan hier. Zodra de vrouwen volwassen zijn, moeten ze trouwen en voor hun familie zorgen. Ze hebben maar een korte periode waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen en er is nauwelijks ruimte voor een carrière in de muziek.

Vrouwenonderdrukking vindt overal ter wereld plaats en heeft verschillende niveaus. Feminisme is dus niet overal hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat we geen westers feminisme prediken, maar goed luisteren naar mensen uit andere culturen. We moeten ze ondersteunen en respecteren. Zij zijn de experts in hun eigen omgeving en weten hoe ze daar het beste te werk kunnen gaan.”

Wat betekent het werk voor jou persoonlijk?

“Ik bewonder de meisjes die naar de Rock Camps komen en rocken ‘without giving a shit’. Dat geeft me veel voldoening. Daarnaast is het voor mij persoonlijk inspirerend om in een omgeving te zijn vol krachtige vrouwen. Ik had geen betere baan kunnen hebben.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons