Stoere vrouwen achtervolgen de IS

21-08-2014 Bron: Mirror
Een groep Turkse soldaten die achter de Islamitische Staat (IS) aanzit voor het kidnappen van 3.000 vrouwen. Nieuw? Nee, maar het zijn vrouwelijke Turkse soldaten.
Van 't web – 

Honderden vrouwelijke soldaten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) hebben de achtervolging in Irak ingezet om de gekidnapte vrouwen terug te halen. Voor de Islamitische Staat strijders is dit angstaanjagend, gezien zij geloven dat wanneer ze in een gevecht gedood worden door een vrouw, ze de hemel niet bereiken.

De soldaten vechten zij aan zij met de PKK-mannen, onder Amerikaanse luchtbescherming. De gevechten vinden vooral plaats in de omgeving van de regionale hoofdstad Erbil, waar duizenden Jezedi's de afgelopen weken hun dood hebben gevonden door toedoen van de IS.

"Onze hulp is net zo belangrijk als die van de Amerikanen. Door alleen bombardementen gaan de guerilla-groepen niet weg," zegt Sedar Botan, een vrouwelijke PKK commandant. "We zullen blijven vechten tot heel Koerdistan veilig is."

Het is zaak dat de gekidnapte vrouwen gevonden worden, anders kunnen ze gedwongen uitgehuwelijkt worden, verkocht als seksslaven of vermoord wanneer ze zich niet bekeren tot de Islam.
 

Afbeelding: Jan Sefti

Laura van der Reijden

Een paar steekwoorden: journalist, reislustig, antropoloog, arabische taal...

Lees meer van deze auteur >

Reacties