Sms redt moeder en kind

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik ben”, zegt Marceline Duba uit Lagdo in het Verre Noorden van Kameroen, terwijl ze haar kleinzoon in haar armen houdt. “Ik weet bijna zeker dat het kind en misschien ook mijn dochter er niet meer geweest zouden zijn, als deze arts er niet was geweest.”

De arts is Patrick Okwen. Hij is coördinator van M-Health, een project dat gesteund wordt door het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) en gericht is op de inzet van mobiele technologie in de gezondheidszorg.

Volgens Tetanye Ekoe, vicevoorzitter van de Nationale Orde van Artsen in Kameroen, is er in Kameroen ongeveer 1 arts per 40.000 inwoners. In afgelegen gebieden, zoals het Verre Noorden en de Oostelijke Regio’s, is dat vaak 1 op 50.000.

Okwen was het sms-systeem nog aan het testen in Lagdo, toen Duba’s dochter, Sally Aishatou, moest bevallen. Hij kreeg via het districtsziekenhuis van Lagdo een sms van Aishatou. Na 48 uur waren er nog steeds geen tekenen dat de baby zou komen.

GPS
“Als een vrouw een sms stuurt naar ons nummer, licht de GPS-locatie op de server op en wordt geprobeerd automatisch haar locatie te achterhalen. Die zien we dan terug op Google Maps. Vervolgens weet de chauffeur waar hij naartoe moet. Het systeem roept ook automatisch een arts op en licht verpleegkundigen in. Iedereen wordt dus in beweging gezet”, zegt hij.

Okwen en de chauffeur wisten zo het huis van Aishatou te traceren. Toen ze arriveerden, lag ze hulpeloos op de grond, bijna buiten bewustzijn. Tegen de tijd dat de ambulance terug was in het ziekenhuis, was de operatiekamer klaar en kon ze onmiddellijk geholpen worden. Acht minuten later werd een gezonde zoon van 4,71 kilo geboren.

“Ik ben hier zo blij mee”, zegt vroedvrouw Manou nee Djakaou. “Echt heel blij. Dit is een heel efficiënt systeem. Voordat dit bestond raakten we zowel de vrouw als het kind kwijt in de situatie als deze.”

Twee uur na de operatie, kwam Aishatou weer bij. Ze vernoemde haar kind naar de arts, Okwen.

Communicatiekloof
Volgens het VN-Kinderfonds Unicef overlijden 670 van de 100.000 vrouwen in Kameroen bij de bevalling. “Hier maken we ons grote zorgen over. Maar met de komst van mobiele technologie is er hoop voor vrouwen in Afrika”, zegt Okwen. “De meeste vrouwen hebben tegenwoordig toegang tot een mobiele telefoon, van henzelf, hun man of de buren. Als die telefoon zo gebruikt kan worden, dat de ambulance gelijk de goede richting wordt opgestuurd, kan dat een grote stap vooruit zijn.”

Okwen zegt dat al zo’n honderd vrouwen op een of andere wijze via het project hulp gekregen hebben. Ze kregen informatie, hulp bij de bevalling, werden naar het ziekenhuis gebracht of kregen een keizersnede.

Mama Abakai, de burgemeester van Lagdo, zegt dat het project vergaande gevolgen heeft. “Veel van onze zusters, vrouwen en moeders op het platteland sterven. Ze lijden veel omdat er een communicatiekloof is. Snelle medische interventie was praktisch onmogelijk. Met dit systeem is het voldoende om een sms te sturen, of alleen een signaal. Vervolgens worden de juiste mensen gemobiliseerd om hulp te verlenen. Dat is geweldig.”

IPS/Ngala Killian Chimtom

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons