Wereld Aids Dag 2014

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Volgens een zojuist verschenen rapport van One is het omslagpunt bereikt, en zijn er voor de eerste keer in de geschiedenis van de pandemie meer mensen begonnen aan een behandeling met aidsremmers dan er nieuwe hiv-besmettingen zijn bijgekomen. Toch halen we Milleniumdoel 6; het stoppen van de verspreiding van hiv/aids voor 2015, niet.

Het afgelopen jaar hebben we bij OneWorld Love veel aandacht geschonken aan dit thema, in de vorm van blogs, interviews en artikelen. Over mensen die gelukkig zijn met hiv, over de koning van Swaziland en hiv, over online testen voor hiv, over seksuele netwerken en hiv, en nog veel meer. Hieronder een kleine selectie.

Vrije seks
Pim de Kuijer was een van de inzittenden die omkwamen bij de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Voor zijn overlijden schreef hij in de functie van lobbyist voor Stop Aids Now! een blog voor OneWorld Love, over vrije seks en aidsbestrijding. 

Gelukkig met hiv: het kan echt
Van een ziekte met een vreselijke levensverwachting is hiv veranderd in een chronische ziekte waarmee te leven valt. Toch durven veel migranten in Nederland zich niet te laten testen of over hun ziekte te praten. De stichting Soa Aids Nederland startte een campagne met allochtonen die openlijk over hiv praten.

“Angst voor hiv, dat is pas dodelijk!”
“De meeste mensen huilen als ze horen dat ze hiv-positief zijn, ik vier het. Alles wat ik doe en ben, heb ik te danken aan het virus”, activiste Barbara Kemigisa (28), die voor het tienjarig bestaan van dance4life in Nederland is, schaamt zich niet voor haar status. In haar thuisland Uganda probeert Barbara het hiv-taboe te doorbreken.

Zinloze doden
Laat hiv/aids niet op net zo’n zinloze manier levens eisen als de vliegtuigramp, aldus Colin Dixon, die voor OneWorld Love vanuit Melbourne schrijft over de internationale aids-conferentie AIDS 2014.

Rolls-Royces and hiv in Swaziland
De koning van Swaziland, ja die van die veertien vrouwen, blijkt een ambitieus hiv/aids-programma opgezet te hebben, ontdekte Lambert Grijns, de Nederlandse ambassadeur voor seksuele en reproductieve rechten en hiv/aids.

‘s Werelds eerste online hiv-test 
In het preutse en conservatieve Indonesië worden mensen met hiv nog altijd gestigmatiseerd. Is het daarom een goede ontwikkeling dat er sinds kort gratis online testen beschikbaar zijn?

Seksuele netwerken en bijgerechtjes
In Uganda ga je niet vreemd, maar heb je een ‘side dish’, of ook wel een ‘spare tire’. Omdat uit recent onderzoek blijkt dat de toenemende HIV-infecties vooral ontstaan onder getrouwde partners, is er een nieuwe campagne bedacht die Ugandezen vanaf billboards, radio en televisie toeschreeuwt; ‘Get off the sexual network!’

Hiv en zwangerschap
Deze interactieve kaart van OneWorld Data laat het percentage van de HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen zien dat behandeld wordt om te voorkomen dat zij hun HIV infectie doorgeven aan hun baby. De getoonde percentages zijn schattingen van de Wereldbank

“Ik zag mijn vrienden een voor een doodgaan”
Interview met Edo Agustian is een Indonesische lobbyist die pleit voor het recht op hiv zorg voor drugsgebruikers. OneWorld sprak met hem. 

Indonesische jongeren vrijen onveilig
Wilma van der Maten blogt vanuit Indonesie over jongeren en seks. Het is rustig in het lokaaltje van het districtskantoor in West-Jakarta, waar vandaag de buurtbewoners zich gratis op HIV kunnen laten testen. 

Bezetting Krim brengt risico’s voor drugs en hiv
De bezetting in de Krim brengt hiv-risicogroepen in groter gevaar van besmetting. OneWorld spreekt met Elena Voskresenska van de hulporganisatie AFEW Ukraine, die zich inzet voor hiv-preventie en behandeling bij juist deze risicogroepen: drugsverslaafden, sekswerkers en homoseksuelen.

Hiv-besmettingen in Arabische wereld stijgen enorm
Terwijl elders in de wereld het aantal hiv-besmettingen stabiel blijft of afneemt, kent de Arabische wereld een enorme toename van nieuwe patienten. Politieke onrust, armoede en het sociale stigma zijn oorzaken van de snelle stijging. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons