Trends voor een vrolijke vagina

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zij is vrouw’s meest misbruikte, geprezen en omstreden lichaamsonderdeel. Hoe gaan eigenaressen anno 2016 met hun vagina, en haar lusten en lasten om? OneWorld zet wat kuttrends op een rijtje.

Haar haartjes worden geknipt, geschoren of gewaxt, afhankelijk van de trend in maatje kokosmat, landingsbaan of Sphinx. Haar lippen zijn in het westen liefst zo klein mogelijk, terwijl in veel zuidelijke landen juist volle, dikke punani’s als je-van-het worden gezien. Om ‘nare’ geurtjes te voorkomen wordt zij sinds kort met speciale zeep gewassen. Er worden tampons in haar geschoven (de laatste tijd steeds vaker van puur natuurlijke materialen) en hier en daar een penis, met of zonder mannen- of vrouwencondoom. Of een tong, of een andere vagina raakt haar aan. 

Met vagina bedoelen we in de context van dit artikel zowel de inwendige als de zichtbare onderdelen van het vrouwelijk geslachtsorgaan

Beter als de vibrator ftalaten-vrij is, en het trillend ei spierverstevigend werkt. Er wordt (in sommige gevallen uitwasbaar) maandverband tegen haar buitenkant aangelegd. Of zij krijgt een yoni of mooncup voor de kiezen, omdat haar eigenaresse best milieuvriendelijk is. Na en masse door de pil met hormonen te zijn bedwelmd, maken steeds meer vrouwelijke lichamen kennis met het spiraaltje, het vrouwencondoom of andersoortige hormoonvrije anticonceptiemiddelen.

Kreunt of juicht de vagina onder de behandeling die wij haar geven?

Kortom, net als met voedsel en kleding willen veel vrouwen meer weten over de herkomst en effecten van de producten voor het vrouwelijke lichaam. Kreunt of juicht de vagina onder de behandeling die wij haar geven? Met welke trends hebben we te maken, en hoe gaat de bewuste jonge vrouw anno 2016 om met seks, libido, hygiëne en haar flamoes

OneWorld zet wat trends op een rijtje, naar aanleiding van de vrolijke #kutavond die wij over dit onderwerp organiseren op 14 september in Pakhuis de Zwijger! 

Welgesteld of ongesteld? Maandverband en hygiënische producten

Bij nader inzien blijkt de oude vertrouwde tampon chemicaliën te bevatten die niet goed zijn voor het milieu van je vagina. Dus stappen nieuwe spelers in het veld. Yoni (‘chemicals are not for pussies’) betekent vagina in het Sanskriet en belooft een tampon zonder toegevoegde rotzooi, met alleen puur natuurlijke materialen te zijn. Ook de mooncup is in opkomst. De reden? ‘Het duurzame en herbruikbare kelkje vangt je menstruatiebloed op. Dat betekent minder afval en een betere intieme balans’, aldus OneWorld’s Lavinia Steinfort, die een review schreef over het product.

De pil… gaap

Van het symbool voor seksuele vrijheid voor de vrouw tot opgedrongen en libidodempende hormonentroep. De pil verliest snel terrein. Is dat terecht? Het is zo lang door huisartsen als vanzelfsprekend voorgeschreven aan vrouwen die zichzelf tegen zwangerschap willen beschermen, maar hoe normaal is het om het lichaam stelselmatig hormonen toe te dienen, om zo het eigen hormonale stelsel te onderdrukken? Opvallend is dat er nog zeer weinig alternatieven voor de pil zijn, vooral qua betrouwbaarheid en gebruikersgemak. 

Hoe normaal is het om het lichaam stelselmatig hormonen toe te dienen, om zo het eigen hormonale stelsel te onderdrukken?

Steeds meer vrouwen stappen over op het (hormoonvrije) spiraaltje. En naast het mannencondoom is het vrouwencondoom, overgewaaid uit het Afrikaanse continent, nu ook voor westerse vrouwen beschikbaar. Het vrouwencondoom geeft de vrouw zelfbeschikking omdat zij er zelf controle over heeft, en zelf kan bepalen wanneer zij het indoet. 

Van blinde- tot pretvlek; genieten van seks

De vrouwelijke seksualiteit lijkt wild te bloeien. Na praktisch de hele menselijke geschiedenis onderdrukt te zijn geweest, ‘mag’ de vrouw nu eindelijk ook zelf keuzes maken over wanneer en met wie ze onder de lakens duikt. Toch is er nog een hoog aantal vrouwen dat moeite heeft met het krijgen van een orgasme, en hebben de farmaceutische industrie en media (waar toch nog voornamelijk mannen de touwtjes in handen hebben) een belangrijke hand door met de mannelijke blik naar de vrouwelijke seksualiteit te kijken. 

Waarom is er voor mannen geen penisdouche, om hun lul van ‘onfrisse geurtjes’ te bevrijden?

Porno is nog totaal gericht op mannen, vrijen wordt in biologieboeken uitgelegd als penetratie (terwijl daar nog een diverse wereld van lust en genot aan vooraf kan gaan, en klaarkomen niet alleen het doel an sich hoeft te zijn), en hey, waarom is er eigenlijk geen mannenpil? Wie de wereld een keer door een genderbril heeft gezien, snapt dat het genderdenken op zoveel manieren een remmende werking heeft op de authentieke vrouwelijke seksualiteit. Waarom is er voor mannen geen penisdouche, om hun lul van ‘onfrisse geurtjes’ te bevrijden? Waarom is het gewenst dat een vrouwelijke vagina eruit moet zien als die van een 10-jarig meisje? Waarom is een vrouw nog steeds een slet als zij van seks houdt, en een man vooral heel erg stoer? Waarom heet een condoom voor mannen een condoom, en een condoom voor vrouwen een vrouwencondoom? 

Vrolijke kutavond

Over al deze onderwerpen, trends en vragen gaan we woensdag 14 september praten in Pakhuis de Zwijger tijdens de talkshow ‘Female Choices: een vrolijke kutavond over lijf, last en lust’. Met onder andere Denise van Dijk van de Female Health Company, Hanneke Termeer (seksuologie en pilonderzoekster bij het AMC), Lambert Grijns (Ambassadeur bij Buitenlandse Zaken voor Seksuele en Reproductieve Rechten) en Anny Peters (Onderzoeker Seksuele Gezondheid en Rechten bij Rutgers). De presentatie is in handen van de Vlaamse Anais van Ertvelde en Heleen Debruyne, die de podcast Vuile Lakens maken. Illustraties tijdens de avond: De Wipsite

De zaal zit helaas al vol, maar je kan altijd proberen op de bonnefooi binnen te komen!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons