Hij heeft 33 vrouwen

01-09-2014 Bron: OneWorld
Elias Nyamane (73) uit Mozambique heeft 33 vrouwen, 86 kinderen en meer dan 200 kleinkinderen. Veel van zijn vrouwen kreeg hij ‘ter betaling’ voor behandelingen die hij uitvoerde als medicijnman.
Op 22-jarige leeftijd wordt Elias Nyamane ernstig ziek. Een medicijnman constateert dat hij de bovennatuurlijk krachten van zijn oom, ook medicijnman, heeft geërfd. De traditionele heler voorspelt dat Elias weer gezond zal worden als hij ook medicijnman wordt en veel vrouwen trouwt.
Inmiddels is ‘papa’ 73 en heeft 33 vrouwen. Dertien wonen in hutjes rond zijn stenen huis op tien uur rijden van de hoofdstad Maputo. De overige vrouwen verblijven in dorpen in de omgeving. Elias’ oudste vrouw is 66, zijn jongste 22. Zijn oudste zoon is 51 jaar, zijn jongste 2 weken.
Elias leeft als een echte koning. Zijn vrouwen halen brandhout en water, vegen de binnenplaats, wassen de kleding, zorgen voor de kinderen en laten ‘papa’ elke dag weten wat ieder van hen gaat koken zodat papa zelf kan kiezen in welk kostje hij die avond zin heeft.
Afgelopen jaar is Elias blind geworden. Zijn vrouwen helpen hem daarom nu ook bij het eten.
“Nog altijd ben ik jaloers maar wat kan ik eraan doen? Dit hoort bij zijn leven.” zegt Amelia (66). Ze heeft als ‘papa’s’ eerste vrouw echter een bevoorrechte positie. Zo hoeft ‘mama’ niet te koken, geen water of brandhout te halen en geeft leiding aan alle andere vrouwen.
Als medicijnman heeft Elias (hier met pruik) een gevarieerde klandizie. Naast Mozambikanen, onder wie voetballers van het nationaal elftal, komen ook regelmatig Zuid-Afrikaanse mijnwerkers en Portugese en Amerikaanse zakenlui voor een ‘geluksbehandeling’ langs.
Als hij op ‘zakenreis’ gaat, droomt papa in de voorgaande nacht welke vrouw hij moet meenemen. Thuis is het ‘zijn hart’ die hem zegt bij welke vrouw hij de nacht moet doorbrengen. Amelia stelt echter dat zij degene is die bepaalt waar haar man elke nacht slaapt. “Ik heb op dit moment in ieder geval vakantie”, schatert ze.
Elias weet niet hoe al zijn kinderen heten of hoeveel kleinkinderen hij heeft. “Dat houdt mijn oudste zoon bij.” Wel zouden alle kinderen naar school gaan. Zijn onwaarschijnlijke vruchtbaarheid dankt papa aan ‘een kruidenmengsel’.
’s Avonds verdringen de kinderen en kleinkinderen zich voor een tv met knallende Afrikaanse muziek. Hoewel er in het afgelopen dorp geen elektriciteit is, hebben ze ’s avonds stroom via een generator, als er in ieder geval benzine is.
Tot laat in de nacht dansen Elias’ vrouwen op de vrolijke klanken. Op het Mozambikaanse platteland hebben mannen regelmatig nog twee of soms drie vrouwen, zeker medicijnmannen die vrouwen vaak ‘als betaling’ krijgen. Met 33 vrouwen is Elias, ook in Mozambique, echter een zeldzaamheid.
Elias’ oudste vrouw is 66, zijn jongste 22. Zijn oudste zoon is 51 jaar, zijn jongste 2 weken. De blinde Elias leeft als een echte koning in zijn dorp, op tien uur rijden van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo.
Beeldreportage – 

Op het Mozambikaanse platteland hebben sommige mannen nog steeds 2 of 3 vrouwen. Elias, de blinde medicijnman, heeft er maar liefst 33. Zijn eerste vrouw Amalia geeft aan nog steeds jaloers te zijn op de andere vrouwen. "Maar wat kan ik eraan doen?" 

Klik op de afbeelding hierboven om de fotoreportage te bekijken. 

Beeld: Jeroen van Loon. Tekst: Andrea Dijkstra

Andrea Dijkstra

Andrea Dijkstra werkt vanuit Afrika als freelance journalist. Voor ze naar...

Lees meer van deze auteur >

Reacties