Pakistan werkt met wet en paspoort aan acceptatie transgenders

11-08-2017 Bron: World's Best News
Een Hijra-groep in Bangladesh. Foto: Wikimedia Commons / USAID Bangladesh
Pakistan is vooruitstrevend in de bescherming en acceptatie van transgenders. In een nieuw wetsvoorstel staat dat de rechten van transgenders beter beschermd moeten worden. Ook werd in Pakistan in juli het eerste genderneutrale paspoort uitgegeven.
Actueel – 

Volgens World’s Best News kun je in Pakistan nu in het paspoort kiezen voor een derde geslacht, naast man en vrouw. Het genderneutrale paspoort wordt, behalve in Pakistan, alleen uitgegeven in Duitsland, India, Nepal, Australië en Nieuw-Zeeland. Pakistan is in dit opzicht dus moderner dan veel westerse landen.

De Pakistaanse, Indiase en Bengaleese transgenders worden Hijra’s genoemd. Zij hebben een belangrijke rol in de samenleving, als symbool voor geluk en vruchtbaarheid, maar worden nog vaak gediscrimineerd. De Hijra’s zijn vaak slachtoffer van geweld en worden verstoten door hun families, waardoor ze gedwongen in groepen leven. Politie en medische instanties weigeren hen vaak hulp. De laatste tijd krijgen de Hijra’s meer respect en rechten. Zo mogen ze sinds 2012 stemmen in Pakistan en stelden in 2013 de eerste Hijra’s zich daar verkiesbaar. 

Wet voor transgenders

Op 10 augustus werd bekend dat er in Pakistan een wetsvoorstel klaarligt dat zich specifiek richt op het beschermen van rechten van transgenders. Het dagblad The Hindu bericht dat transgenders vaak te maken hebben met discriminatie, sociale uitsluiting en een gebrek aan bescherming. Het doel van de wet is de rechten van transgenders in dezelfde mate te beschermen als die van andere burgers en bewoners.

Farzana Riaz, een transgender-activiste, laat in een interview aan NBC News weten dat ze blij is met de genomen stappen, maar dat er ook genoeg werk aan de winkel is. “De grootste uitdaging is het gedrag van de maatschappij te veranderen, zodat wij ons buitenshuis veilig voelen.”

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties