Menstruatieverlof, waarom niet?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al sinds 1947 hebben vrouwen in Japan het recht op vrije dagen als ze ongesteld zijn. Ook in China, Zuid-Korea en Taiwan zijn er wetten die ervoor zorgen dat vrouwelijke werknemers de gevreesde 'tijd van de maand' mogen thuisblijven. Moeten we dit ook in Nederland invoeren?

Dagblad Metro deed onderzoek naar de vraag of vrouwen in Nederland ook recht moeten hebben op menstruatieverlof. Maar liefst 73 procent van de ondervraagden is het daarmee eens, tegenover 27 procent die het hier niet mee eens is. 

Ongesteld

Volgens onderzoek kampt wereldwijd zo’n 10 procent van de vrouwen met menstruatiepijn (in medische termen Dysmenorroe) die zo hevig is dat het invloed heeft op de dagelijkse activiteiten. Anderzijds is 25 procent van de vrouwen gezegend met een pijnloze menstruatieperiode. De wetgeving is alleen bedoeld voor vrouwen die veel last hebben van de menstruatie. Het gaat dan om een paar dagen verlof per maand.
 

Niet langer, maar gezonder

Wist je trouwens dat meisjes in Nederland steeds jonger ongesteld worden? Onderzoekers dachten eerst dat dat te maken heeft met het feit dat meisjes steeds langer zijn, maar die hypothese is inmiddels ingehaald door het geloof dat zowel genen als goede leefomstandigheden veel invloed hebben op de leeftijd waarop een meisje begint met menstrueren.

Hoe voelt dat nou, die menstruatie? Het favouriete antwoord op hoe je die pijn aan een man uit kan leggen, is volgens QuoraPulling your entire package, twisting it around like a corkscrew, then squashing it real hard and maintaining a constant painful pressure while doing all of them. 

2210 dagen ongesteld

Een meisje wordt voor het eerst ongesteld als ze iets ouder dan dertien is. Een Nederlandse vrouw komt gemiddeld rond haar 50e levensjaar in de overgang, en wordt gemiddeld 82,8 jaar oud. Dat is dus 36 jaar en tien maanden lang ongesteld zijn in een vrouwenleven, oftewel in een gemiddeld vrouwenleven wordt 442 keer, aka 2210 dagen lang gemenstrueerd (uitgaande van een keer maand ongesteld zijn, en vijf dagen per menstruatiecyclus). 

Terug naar het menstruatieverlof. Wat vindt de OneWorld-lezer, moeten vrouwen in Nederland recht krijgen op menstruatieverlof? We zijn benieuwd naar je mening. Vul je antwoord hieronder in, dan zie je ook automatisch de resultaten van de poll. 

[[nid:45414]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons