Mandera: de gevaarlijkste plek om te bevallen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Groot-Brittannië overlijden per 100.000 bevallingen negen vrouwen volgens de World Bank. In Finland zijn dit zelfs maar drie vrouwen per 100.000 duizend bevallingen. Op andere plekken in de wereld is bevallen een stuk gevaarlijker.

In veel regio’s ligt het sterftecijfer tijdens bevallingen veel hoger schrijft The Guardian in een artikel over bevallingen in Kenia. In Mandera in Kenia sterven maar liefst gemiddeld 3.795 per 100.000 vrouwen tijdens de bevalling. Keizersneden en bevallingsverwante operaties worden daar pas sinds begin vorig jaar uitgevoerd.

Volgens onderzoek van de Verenigde Naties is dit de meest gevaarlijke regio om te bevallen. Dit is zelfs meer dan in Sierra Leone waar door gewapende conflicten 2.100 vrouwen per 100.000 vrouwen sterven tijdens de bevalling. In de rest van Kenia ligt het aantal sterfgevallen tijdens de bevalling veel lager; het gemiddelde van het hele land is 488 per 100.000 bevallingen.

Mandera ligt in Noord-Kenia. Het gebied wordt sinds de onafhankelijkheid van Kenia in 1963 geteisterd door conflicten en terroristische aanslagen. Pas sinds 2010 wordt er langzaam geïnvesteerd in het gebied. Mandera had in 2013 slechts één dokter en van de 57 gezondheidsvoorzieningen waren er slechts drie geopend. Het hoofdziekenhuis werd bewoond door ratten en kakkerlakken plagen.

Zelfs nu er meer medische voorzieningen zijn en medisch personeel is aangesteld, is het lastig bevallende vrouwen goed te helpen. Er zijn geen specialisten, geen bloedbank en de meeste vrouwen komen pas naar het ziekenhuis als de bevalling al fout aan het gaan is. Door het slechte weggennetwerk in Mandera duurt het soms enkele uren voordat een bevallende vrouw het ziekenhuis bereikt.

Baby

Besnijdenis, uithuwelijking en onwetendheid
Veel vrouwen in Kenia worden besneden. In dit gebied van Kenia gebeurd op de meest ernstige manier. Vrouwen worden helemaal dichtgenaaid en slechts een klein gaatje voor menstruatie en urine wordt opengelaten. Daarnaast worden vrouwen in Kenia al zeer jong uitgehuwelijkt en bezwangerd. Meisjes van 14 worden vaak verplicht te trouwen en krijgen kinderen ver voordat hun lichaam hier klaar voor is.

Ook bezoeken veel vrouwen en meisjes de kliniek niet. Dit komt doordat er lange tijd geen klinieken waren, maar ook door onwetendheid: vrouwen zijn bang voor controles en denken dat ze van een keizersnede doodgaan. Volgens organisaties die actief zijn in het gebied is meer gezondheidszorg daarom niet genoeg. Educatie moet ervoor zorgen dat vrouwen weten hoe een bevalling in zijn werk gaat en dat ze zich regelmatig laten checken. Bovendien kan voorlichting voor een afname van het aantal besnijdenissen zorgen.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons