‘Vrouw met baard’ verhit Russische homodiscussie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het traditionele Rusland, waar Vladimir Poetin afgelopen jaar nog strenge wetten tegen het verspreiden van ‘homoseksuele propaganda’ invoerde, lieten maar liefst 23.000 Russen middels een online petitie weten tegen de deelname van Conchita Wurst aan het Eurovisie Songfestival te zijn.

Direct na haar overwinning werd op Russische staatstelevisie een debat uitgezonden waarin de Russische minister Vladmir Zhirinovsky het resultaat als  ‘het einde van Europa’ bestempelde.  

Op Twitter kunnen we zien hoe Russen en masse de baard afscheren uit protest tegen de overwinning van ‘de vrouw met de baard’. Via de hashtag #докажичтотынекончита,vrij vertaald ‘bewijs dat je niet Conchita bent’, uploaden verontwaardigede Russen selfies waarin de baard eraan gaat.

Hoe beladen een persoon die niet direct in hokjes gevat kan worden in de 21e eeuw nog steeds is, bewees onder andere de Russisch-nationalistische website Sputnik & Pogrom, die mensen in Oekraïne  via Twitter wees op de gevaren van Europese integratie. “Willen jullie blootgesteld worden aan een cultuur die mensen zoals Conchita Wurst vereert?” vroegen makers van de website zich retorisch af.

Toch werd de controversiële Oostenrijkse inzending onder een groot Russisch publiek ook heel goed ontvangen. Conchita eindigde in de Russische stemming voor het Songfestival op derde plek.  ‘De gemiddelde Russische politicus is veel homofober dan de gemiddelde Rus’, aldus voorzitter van het COC Tanja Ineke afgelopen zondag in Dit is de Dag. Zij benadrukte dat het ook  in het Nederland van vandaag niet makkelijk is om als mannelijke vrouw of vrouwelijke man door het leven te gaan.

Conchita zelfs trekt zich ondertussen weinig aan van alle commotie. “Ik heb een dikke huid. Mijn baard is een statement waarmee ik duidelijk wil maken dat je alles kan bereiken, wie je ook bent of hoe je er ook uitziet. En dat is mij zeker gelukt."
 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons