Kwetsbare meisjes worden vaak kindmoeders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Jaarlijks bevallen bijna 7,5 miljoen meisjes die jonger zijn dan 18 jaar. Twee miljoen van hen zijn onder de vijftien jaar, meldt een recent VN-rapport.

Het VN-rapport Motherhood in Childhood: Facing the Challenge of Adolescent Pregnancy bericht bovendien dat elk jaar ruim 70.000 jonge meisjes sterven aan de gevolgen van zwangerschap en bevalling. Dat zijn bijna 200 meisjes per dag. Daarnaast kunnen bevallingen in of vlak na de puberteit leiden tot aandoeningen, zoals fistels die problemen met de stoelgang, ontstekingen en incontinentie veroorzaken. Dit laatste overkwam Hortência (zie foto), toen zij op haar haar zeventiende beviel.

Druk uit de omgeving
Een zwangerschap op jonge leeftijd heeft volgens het VN-rapport alles te maken met armoede, voortijdige schooluitval en de acceptatie van (gedwongen) kindhuwelijken door de lokale gemeenschap. Jonge meisjes hebben in deze omstandigheden bijna geen eigen invloed op hun leven, omdat de druk uit hun omgeving groot is. Dit gebrek aan zelfstandigheid neemt toe wanneer een meisje zwanger wordt.

Onderwijs
“Maatregelen waren tot nu toe te veel gericht op gedragsveranderingen bij de meisjes zelf, zonder te kijken naar achterliggende oorzaken en omstandigheden”, schrijft United Nations Population Fund (UNFPA) op haar website. De internationale organisatie komt op voor een wereld waarin zwangerschappen bewuste keuzes zijn en bevallingen veilig verlopen. De aanpak van UNFPA is vooral gericht op onderwijs, gezondheid en talent. Als deze aspecten worden verbeterd, kunnen meisjes zelf beslissen over hun leven. “Toegang tot onderwijs is hierbij de sleutel tot succes, want onderwijs reduceert de kans op kindhuwelijken en daarmee op kindmoeders,” stelt UNFPA.

De Nederlandse organisatie Rutgers WPF zet zich onder andere in voor meer kennis, vaardigheden en bewustzijn over seksualiteit, zwangerschap en anticonceptie. Met het voorlichtingsprogramma ‘The World Starts With Me’ verbetert de organisatie de seksuele gezondheid van Afrikaanse en Aziatische jongeren door speciale lessen op scholen. “We zetten groepjes leerlingen achter een computer, om zo
een veilige omgeving te creëren voor een gevoelig onderwerp. Leerlingen durven op deze manier sneller een vraag te stellen aan hun docent, dan wanneer ze een les klassikaal moeten onderbreken”, zegt Jo Reinders, technisch adviseur van Rutgers WPF.

“Het doel van het programma is dat leerlingen leren zelf een beslissing te nemen en weten hoe te handelen bij beïnvloeding door de omgeving”, aldus Reinders. De lessen gaan over zelfvertrouwen, karakter, emotionele en lichamelijke veranderingen in de puberteit, seksualiteit als een positieve bron voor intimiteitenactiviteiten en bescherming tegen ongewenste zwangerschap, HIV, soa’s, stigma’s, seksuele intimidatie en geweld. “We geven nu in twaalf Afrikaanse en Aziatische landen dit voorlichtingsprogramma en volgens een evaluatie in 2009 weten we bijvoorbeeld dat Oegandese jongeren die het programma volgden seks uitstellen, eerder een condoom gebruiken, geen dwang gebruiken en bij problemen sneller naar een gezondheidsvoorziening gaan.”

Lees het VN-rapport Motherhood in childhood: Facing the challenge of adolescent pregnancy hier.
Foto: Pedro Sá da Bandeira, UNFPA.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons