Kraamzorg in Uruzgan in de lift

17-02-2010
Door: Hans Ariëns
Bron: IS Online
one world

In veel delen van het land wordt ze uitgevoerd door (buitenlandse) hulporganisaties en zo ook in Uruzgan. Het Nederlandse Cordaid werkt er samen met de Afghan Health and Development Service (AHDS), onder leiding van dr. Ajab Noor, tevens hoofd van het provinciale ziekenhuis in Tarin Kowt.

Het gloednieuwe ziekenhuis heeft zo’n vijfhonderd bedden, waarvan de helft in een speciale, zeer druk bezochte vrouwenvleugel. Dankzij de vrouwenvleugel en de uitbreiding van de faciliteiten door de hele provincie heen, krijgen nu veel meer vrouwen hulp bij zwangerschap en bevalling.
Het percentage vrouwen dat bij assistentie bij de zwangerschap kreeg, steeg van 2005 tot 2008 van 10 naar 50 procent. In diezelfde periode nam het antal vrouwn dat in het ziekenhuis beviel met een factor tien toe. De percentages blijven voorlopig nog aan de lage kant, omdat er nog te weinig vroedvrouwen zijn en de Pashtun-cultuur zich verzet tegen professionele hulp bij zwangerschap en bevalling. De kraamzorg in Uruzgan blijft daarmee, ondanks de vooruitgang, achter bij die in de rest van Afghanistan en bevindt zich op het niveau van Afrikaanse landen met een functionerende gezondheidszorg.

Hans Ariëns

Hans Ariëns is de adjunct-hoofdredacteur van OneWorld en was voor de...

Lees meer van deze auteur >

Reacties