In Kirgizië ontvoer je je bruid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Meer dan 8000 Kirgizische vrouwen worden ieder jaar gekidnapt en gedwongen om te trouwen. Het land is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts 5,5 miljoen inwoners. Veel mannen en vrouwen op het platteland hebben weinig mogelijkheden om elkaar in een sociale omgeving te ontmoeten buiten het familieleven om. Maar ook in de stad worden bruiden ontvoerd omdat het een ‘traditie’ zou zijn. Ongeveer een derde van alle huwelijken in Kirgizië komt voort uit een ontvoering.

Seksuele voorlichting voor Kirgizische jongeren

Een van de redenen dat deze traditie nog steeds voorkomt is het gebrek aan seksuele informatie. De VN liet met een onderzoek zien dat slechts 21 procent van de schoolkinderen voorlichting krijgt van school over verliefdheid, relaties en seks. En slechts 15 procent van de kinderen heeft het er met zijn ouders over. Respect voor vrouwen, voorbehoedsmiddelen, hiv, menstruatie en gerelateerde onderwerpen zijn dus onbekend gebied voor de meeste jongeren in Kirgizië. Het volgen van de ontvoeringstraditie is voor velen de makkelijkste weg naar een relatie. Gelukkig komt daar nu verandering in: deze zomer heeft de president een wetsvoorstel ondertekend waardoor gezondheidsprofessionals en leraren worden aangesteld om seksuele voorlichting te geven op scholen. De regering hoopt hiermee onbedoelde zwangerschappen, abortus, hiv, soa's en verkrachtingen te voorkomen. 

Puurheid en schaamte

Maar snel zal de traditie niet verdwijnen. Kirgizië is een islamitisch land. Een vrouw hoort volgens de Kirgizisch-islamitische traditie bij het huwelijk nog ‘puur’ te zijn: maagd. De ontvoerde meisjes worden naar de kamer van de man gebracht, zodat ze nooit meer kunnen bewijzen dat ze geen seks gehad hebben. In veel gevallen worden de meisjes ook daadwerkelijk gedwongen om seks te hebben. Per jaar worden er zo’n 2000 vrouwen verkracht na een ontvoering. Een vrouw heeft dan geen keuze meer dan te trouwen met die man. Vrouwen die geen maagd meer zijn worden niet geaccepteerd door hun eigen familie uit schaamte, omdat mannen niet willen trouwen met een vrouw die al met iemand naar bed is geweest. 

OneWorld over bruidroof in Mexico"Ana (16) is gisteren 'geroofd' door haar zeventienjarige geliefde Carlos. Die heeft in het bijzijn van zijn moeder een vinger in de vagina van het meisje gestoken. Daarbij kwam bloed vrij, en het bewijs daarvan ligt nu op het altaar. Ana en Carlos zijn Zapoteken en wonen in Juchitan, een stad in het zuiden van Mexico waar deze etnische groep sterk vertegenwoordigd is. De 'bruidroof' vormt onderdeel van de Zapoteekse traditie, al is niet precies duidelijk wat oorspronkelijk de functie was. Sommige historici stellen dat mannen de meisjes 'roofden' om zich nog voor het huwelijk zeker te stellen van haar maagdelijkheid."

 

Lees hier verder.

De dag na de ontvoering verzamelt de familie van de man zoveel mogelijk cadeaus en brengen deze naar de familie van het ontvoerde meisje als excuses. Schapen, wodka en eten worden meegebracht en aangeboden. Vaak heeft de familie geen keuze dan de ontvoering te accepteren: hun dochter heeft immers al in een ander huis geslapen en andere mannen willen niet meer met haar trouwen. Als de familie van de bruid akkoord is zorgt een imam ervoor dat het huwelijk voltrokken wordt. Na de huwelijksnacht wordt het laken buiten gehangen, om te laten zien dat het meisje ontmaagd is.

De gevolgen van een traditie

Er zijn veel gevallen bekend van vrouwen die lijden onder deze traditie. Hoewel meisjes in Kirgizië pas mogen trouwen vanaf hun achttiende, worden er vaak uitzonderingen gemaakt. Op het platteland worden huwelijken niet altijd geregistreerd, waardoor de leeftijd niet gecontroleerd kan worden. De jonge leeftijd en het feit dat een groot gedeelte van de huwelijken gedwongen zijn zorgt voor veel problemen. Er komen relatief veel scheidingen voor tussen koppels die via ontvoering getrouwd zijn. Ook komt er relatief meer huiselijk geweld en verkrachting voor binnen deze huwelijken. Meisjes die vluchten kunnen niet terug naar hun familie en hebben niet veel opties. Sommige meisjes komen terecht in de prostitutie. Er zijn zelfs vrouwen die zelfmoord plegen om uit een gedwongen huwelijk te kunnen ‘ontsnappen’. 

Een Kirgizische familieEen traditionele Kirgizische familie op het platteland. Foto: Flickr/Evgeni Zotov

 

Een reactie op meer gelijkheid

Gek genoeg is de traditie nog niet zo heel oud. Rond 1800 leefden er verschillende stammen in Kirgizië. Deze stammen plunderden dorpen, stalen paarden en ontvoerden daarbij ook meisjes. Alleen dit werd toen niet geaccepteerd als een traditie, er ontstonden juist conflicten tussen de stammen. Vanaf 1963 werd Kirgizië een onderdeel van de Sovjet Unie. Het Russische beleid zorgde voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes: meisjes mochten naar school en naar de universiteit. Soms wilde een stelletje dat op de universiteit verliefd werd met elkaar trouwen, maar was de familie van het meisje daar tegen. De familie had dan bijvoorbeeld een partner in het dorp in gedachte waarmee het meisje moest trouwen. De enige optie voor het koppeltje om toch met elkaar te kunnen trouwen: de jongen moest het meisje ontvoeren. De theorie is dus dat de ontvoeringen een reactie zijn op het beleid van de Sovjets, op meer gelijkheid voor vrouwen. Het aantal ontvoeringen steeg aan het einde van de Sovjet periode vrij snel.

Platteland KirgiziëTwee jonge Kirzigiërs met hun paard op de uitgestrekte steppen van Kirgizië. Foto: Flickr/Evgeni Zotov

Strengere wetgeving

Sinds december 2012 is de wetgeving rondom ontvoeringen van bruiden aangescherpt. Er stond eerst maximaal drie jaar celstraf op, nu is dat tien jaar. Het probleem is de uitvoering van de wet. Veel politieagenten grijpen niet in bij ontvoeringen. Daarnaast durven vrouwen uit schaamte vaak niet naar de rechter te stappen. Vaak levert ze dat niets dan problemen op, aangezien slechts in een van de 1500 ontvoeringszaken wordt de man bestraft. Een steeds groter deel van Kirgizië is tegen de ontvoeringen en zien in wat voor problemen dit oplevert. Maar kenners zeggen dat Kirgizische tradities vaak boven religie staan en religies vaak boven de wet. Vooral op het platteland is de traditie moeilijk terug te dringen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons