Kindermisbruik in toerisme-industrie neemt nog altijd toe

11-08-2017
Door: OneWorld/IPS
Bron: IPS
Foto: Still YouTube
Seksueel misbruik van kinderen blijkt in de toerisme-industrie wereldwijd nog altijd op grote schaal voor te komen. Gebrek aan collectieve actie en data vormen de grootste hindernis om het aan te pakken, blijkt uit het rapport Offenders on the Move.
Nieuws – 

Traditionele bestemmingen voor sekstoeristen zijn aan verandering onderhevig. Er zijn aanwijzingen dat Europese landen, die vroeger herkomstlanden waren van sekstoeristen, nu bestemmingslanden zijn geworden. Het gaat dan vooral om landen in Centraal- en Oost-Europa.

Twintig jaar geleden was het nog mogelijk een wereldkaart uit te tekenen over het reisgedrag van seksdelinquenten en de bestemmingslanden, maar tegenwoordig is dat veel lastiger. “De landen van herkomst en bestemming zijn minder goed te onderscheiden”, stelt het rapport Offenders on the Move.

Bindend verdrag

“We kunnen geen verantwoord en duurzaam toerisme opbouwen als we de meest kwetsbaren niet beschermen”, zegt Taleb Rifai, secretaris-generaal van de Wereldtoerisme-organisatie (UNWTO).

De UNWTO werkt aan een wettelijk bindend internationaal verdrag, dat in september goedgekeurd moet worden door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De bijeenkomst in Madrid werd gecoördineerd door ECPAT International, een overkoepelende organisatie van maatschappelijke organisaties, met steun van de Nederlandse overheid.

Anonimiteit opheffen

De strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen is een van de prioriteiten van de UNWTO. Najat Maalla M’jid, voorzitter van het World Tourism Network on Child Protection, stelt dat er “geen land is dat niet met dit probleem te maken heeft” en dat “geen kind er immuun voor is.”  

Er is geen land dat niet met seksuele uitbuiting te maken heeft en geen kind is er immuun voor

Met de opkomst van internet en informele touroperators en het grotere gemak waarmee mensen internationaal kunnen reizen, zijn toerismestromen nog groter geworden en de toerismesector als geheel minder overzichtelijk. Denk aan platforms als airbnb, voluntourism en vliegreizen tegen dumpprijzen. 

Zo ontstaan er allerlei situaties waarin kinderen het risico lopen om misbruikt te worden door volwassenen. Armoede, gebrek aan onderwijs en gebrekkige bescherming door instanties maken van deze kinderen een weerloos slachtoffer. 

Internationaal screeningsysteem
Een van de wereldwijde initiatieven van opsporingsorganisatie Interpol om misbruik terug te dringen, dient om te voorkomen dat bij de politie bekende kindermisbruikers onopgemerkt internationaal kunnen reizen. Een woordvoerder: “Anonimiteit beschermt misbruikers op reis. Interpol werkt eraan om veroordeelde kindermisbruikers hun anonimiteit tijdens het reizen te ontnemen. Dat kan via internationale waarschuwingssystemen, het delen van informatie met andere landen en een internationaal screeningssysteem voor mensen die reageren op banen waarbij met kinderen wordt gewerkt.”

Alertheid van iedereen die betrokken is bij de toerisme-industrie is essentieel om het probleem aan te pakken, zegt UNWTO: “Amerikaans vliegtuigpersoneel maakte onlangs melding van verdachte situaties van volwassenen die met kinderen reizen. Dit voorbeeld laat zien dat geen land immuun is voor dit probleem. En ook dat rapportagesystemen en het trainen van personeel in de reis- en toerismebranche resultaten opleveren.”

Reacties