Young & In Control

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Val ik op jongens of op meisjes?’, ‘Op allebei?’, ‘Wil ik later kinderen?’ ‘De pil of een spiraaltje?’ ‘Of toch liever met condoom?’ ‘Zal ik me laten testen?’ ‘Kies ik voor een abortus?’

Herkenbare vragen voor Nederlandse jongeren. In de meeste gevallen zijn we zelf in staat om deze keuzes te maken. We beslissen zelf met wie we een relatie willen en of we willen trouwen. We zijn vrij om te kiezen tussen verschillende voorbehoedsmiddelen. We hebben toegang tot seksuele voorlichting, zowel online als offline.

Jongeren krijgen seksuele voorlichting op school. Foto: Jeroen van LoonFoto: Jeroen van Loon

Voor veel jongeren elders in de wereld is dit helaas niet het geval. Hun keuzevrijheid komt in het geding door ontoereikende informatie en beperkende wetgeving. Zij hebben te maken met ongeplande zwangerschappen, seksueel geweld, gedwongen huwelijken en seksueel overdraagbare infecties zoals HIV. Deze jongeren hebben zelden het recht of de mogelijkheid om goed geïnformeerd en in vrijheid keuzes te maken over hun eigen lijf en seksuele leven.

De SRGR Alliantie (Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten) heeft zich er vijf jaar lang voor ingezet dat deze jongeren hun stem kunnen laten horen. Via het UfBR-programma (Unite for Body Rights) en het ASK-programma (Access, Services, Knowledge) is er gewerkt aan betere toegang tot de juiste informatie en gezondheidsdiensten die aansluiten bij hun behoeften.

Rutgers, AMREF Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, International Planned Parenthood Federation, Simavi en STOP AIDS NOW! werken, met ruim 50 lokale partners uit Afrika en Azië de afgelopen 5 jaar succesvol samen in de SRGR Alliantie. Samen implementeren ze programma’s die seksuele rechten en gezondheid van jongeren in ontwikkelingslanden promoten en verbeteren.

Het belang van betekenisvolle jongerenparticipatie stond centraal binnen deze programma’s. Pas wanneer jongeren in staat zijn hun eigen, goed geïnformeerde, keuzes te maken rondom seksualiteit en betrokken worden bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van beleid dat hen aangaat, zal de SRGR-situatie van jongeren wereldwijd verbeteren.

Een vrouw krijgt advies over anticonceptie in een klinkiek in Uganda. Foto: Jeroen van LoonFoto: Jeroen van Loon

Dat jongeren zelf in staat zijn om goed geïnformeerde keuzes te maken, is van groot belang bij de bestrijding van bijvoorbeeld HIV-besmettingen en tienerzwangerschappen. Dit blijkt ook uit het verhaal van Joshua* uit Oeganda:

“Een tijdje geleden bezocht ik een drogisterij om een condoom te kopen. De persoon achter de balie was erg onvriendelijk, waardoor ik twijfelde of ik me door hem wilde laten helpen. Ik zou toch ook gewoon verder kunnen gaan zonder condoom? Op dat moment realiseerde ik me dat dit míjn leven betreft, en het dus míjn keuze is. Ik kon ervoor kiezen geen seks te hebben, en dus mijn pleziertje op te geven, of verder te gaan zonder een condoom te gebruiken en de mogelijke gevolgen hiervan te accepteren. Uiteindelijk besloot ik naar een andere drogist te gaan, ook al is het in Oeganda niet zo makkelijk om een drogisterij binnen te lopen en om een condoom te vragen. Je wordt al snel veroordelend aangekeken. Maar bij deze drogisterij trof ik een vriendelijk persoon. Hij gaf me het condoom zelfs gratis mee!”

Joshua’s verhaal is verzameld binnen de your CHOICE-campagne van stichting CHOICE for Youth and Sexuality. Meer van dit soort verhalen lezen? Like de facebookpagina: facebook.com/choiceforyouth, of volg CHOICE op instagram: @your_choice_insta.

Joshua is Young & in Control. Hij is in staat een goed geïnformeerde keuze te maken waarmee hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn partner beschermt voor ongewilde consequenties.

Of wij in Nederland nog Young & in Control zijn, zal besproken worden op het gelijknamige evenement op maandag 20 juni. Tijdens dit evenement zal minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking in gesprek gaan met jongeren uit verschillende landen om te bespreken hoe Nederland een zinvolle bijdrage kan leveren aan de seksuele en reproductieve rechten van jongeren wereldwijd. Kijk voor aanmelding of meer informatie op www.rutgers.international/young-and-in-control.

*De naam Joshua is een pseudoniem.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons