Jongeren aan minister Ploumen: blijf investeren in seksuele rechten!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bij binnenkomst van het Atrium in Den Haag komen bezoekers de komende dagen oog in oog te staan met indrukwekkende foto’s. In de foto-expositie Young & in Control heeft Zilveren Camera winnaar Marieke van der Velden verhalen van Keniaanse en Indonesische jongeren over hun seksualiteit in beeld gebracht. Zo is er een aangrijpend portret te zien van een jonge vrouw die ongewenst zwanger is geraakt, maar ook van een gelukkig Indonesisch stel dat er bewust voor heeft gekozen om geen seks te hebben voor het huwelijk.

Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte de SRGR Alliantie de afgelopen 5 jaar succesvol samen met meer dan 50 partners om de seksuele gezondheid en rechten van jongeren te bevorderen. Een greep uit de bereikte resultaten:  

 

  • 20 miljoen jongeren, vrouwen en mannen zijn bereikt met informatie over seksualiteit en gezondheid en zij zijn nu beter in staat veilige en geïnformeerde keuzes te maken omtrent hun seksuele gezondheid.   
  • Er zijn 40 miljoen anticonceptiemiddelen verstrekt en 30 miljoen hulpen adviesvragen behandeld.   
  • In meer dan 80% van de gemeenschappen waar de programma’s zijn uitgevoerd, is meer begrip en ruimte ontstaan voor jongeren en hun seksualiteit. 

Bron: Rutgers

 

 

Kaleidos Research en het International Centre for Reproductive Health van de Universiteit van Gent evalueerden de UFBR en ASK programma’s. Bekijk de rapporten op de website van Kaleidos Reserach: UFBR-programma / ASK-programma .

Het werd tijdens de bijeenkomst Young & In Control, georganiseerd in het kader van de afronding van de jongerenprogramma’s 'Unite For Body Rights' en 'Access, Services, Knowledge', duidelijk dat jongeren geen homogene groep zijn. Jongeren uit Ghana hebben heel andere seksuele wensen dan jongeren uit Pakistan, vrouwen andere behoeften dan mannen en iemand van 16 kan weer een ander kijk hebben op relaties dan iemand van 22. Er moet niet zwart-wit gedacht worden, niet in termen van eerste wereld en derde wereld en slachtoffer en redder. Zo maakt een jonge vrouw uit Pakistan duidelijk dat ‘ze heel gelukkig is’ over haar persoonlijke keuzevrijheid en seksualiteit. Waarschijnlijk gelukkiger dan de meeste Nederlanders, grapt gastheer Andrew Makkinga.

Pitches

Hoe kunnen we de seksuele rechten van jongeren verbeteren in een wereld die steeds conservatiever wordt? Hoe kunnen we regeringen overtuigen om samen te werken met jonge volwassenen? Wat kunnen jongeren zelf doen om meer respect en begrip te creëren voor gender diversiteit? En hoe kan Nederland voorloper blijven bij de promotie van seksuele rechten in ontwikkelingssamenwerking?

Minister Ploumen luistert naar de pitches. Foto: Facebook

Aan de hand van foto’s uit de tentoonstelling stelden vier youth advocates uit Ghana, Kenia, Pakistan en Nederland deze belangrijke vragen aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij beloofde deze onderwerpen aan haar collega’s voor te leggen. ‘SRGR heeft al jarenlang hoge prioriteit bij de Nederlandse regering en dat moeten zeker zo blijven.’ Ploumen stelde dat het heel belangrijk is om met andersgezinden de dialoog aan te gaan om elkaar beter te begrijpen en raakvlakken te vinden.

De advocates zelf vonden het erg belangrijk dat jongerenparticipatie en peer education worden versterkt. 'Alleen jonge mensen kunnen betekenisvol en effectief  pleiten voor leeftijdsgenoten,' stelt de Keniaanse Kelvin. Volgens hen werkt het toch vaak makkelijker als een moslim praat met een medemoslim over gevoelens omtrent seksualiteit en een Keniaanse man condooms uitdeelt aan andere jongemannen. Maar dat moet dan wel het begin zijn van een grotere dialoog, zoals Kelvin  vertelt: ‘Ik wil dat de meisjes uit mijn gemeenschap zich ook veilig voelen en hun eigen levens kunnen vormgeven’.

Opening van de foto-expositie.

En in Nederland?

Niet alleen op internationaal niveau maar ook in Nederland moeten seksuele rechten blijvend onder de aandacht worden gebracht. Met name op het gebied van acceptatie van seksuele diversiteit moet nog veel werk worden gedaan vond de Nederlandse vertegenwoordiger. Vooroordelen en onderdrukking komen nu eenmaal overal ter wereld voor en Makkinga concludeerde dat Nederland moet blijven leren van resultaten die worden geboekt in ontwikkelingslanden. 

De foto-expositie Young & in Control is tot zaterdag 2 juli 2016 te zien in het Atrium in Den Haag. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons