Indiase vaders twitteren over dochterliefde

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In India worden elk jaar duizenden meisjes geaborteerd of achtergelaten na de geboorte. In India leven daarom momenteel 7.1 miljoen minder meisjes dan jongens. Volgens de Indiase premier Narendra Modi is het daarom tijd de beeldvorming rondom meisjes te veranderen, en dus riep hij via de radio vaders op om foto’s van hunzelf met hun dochter te twitteren.

Verschillende media hebben de campagne opgepakt, die nu viral is gegaan.

De Indiase minister Shankar Chaudhary met zijn dochter;

Ook Malala deelde een foto met haar vader;

Uithuwelijken
Onder de Indiase hashtag #BetiBachaoBetiPadhao (help dochters en geef hen onderwijs) sturen de Indiase vaders en masse foto’s het internet op. Helaas zijn veel dochters in India een soort tijdelijke gasten in hun eigen gezin; als ze oud genoeg zijn worden ze uitgehuwelijkt en gaan bij een ander gezin wonen.

Een dochter staat voor financiele achteruitgang

En in tegenstelling tot veel andere landen moet de familie van de dochter aan de familie van de aanstaande man een bruisschat betalen. Een dochter staat dus synoniem voor financiële achteruitgang. Als een meisje niet vroegtijdig wordt geaborteerd, heeft zij grote kans op geen onderwijs, kinderarbeid en seksueel geweld.

‘Wat selfies op social media’
Vandaar dat de premier de actie op touw heeft gezet. Zijn motto? Meisjes moeten dezelfde rechten als jongens krijgen. Niet iedereen is even enthousiast; verschillende vrouwengroepen hebben laten weten dat er meer voor nodig is dan wat selfies op social media om de geinstitutionaliseerde genderongelijkheid en seksueel geweld tegen vrouwen in India te stoppen.

Een vrouwelijke activiste, Seth Shruti, uitte op Twitter kritiek op de actie, en werd zelfs hard aangepakt door de autoriteiten, wat volgens haar aantoonde dat in India een vrouw zelfs op social media minder rechten heeft dan een man;

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons