Weg met die anti-homofilters in Nederland

26-07-2017 Bron: OneWorld
mounir samuel
Foto: Peter van der Wal
Toen Mounir Samuel in de IKEA gay.nl wilde openen, gaf het netwerk aan dat de website door het meubelconcern was geblokkeerd. Nadat hij een screenshot op Twitter postte, besloot IKEA het filter op te heffen. Toch legde de ban volgens Mounir pijnlijk bloot welk beeld er van LHTBQ-websites bestaat.
Column – 

NB: Dit is een aangepaste versie van een column die Mounir Samuel schreef voor gay.nl en die resulteerde in opheffing van de gay-ban op de digitale netwerken van IKEA.

Daar zat ik dan aan mijn halflauwe hotdog met Zweedse zure augurken en net-geen Heinz Ketchup in de blauw-gele blokkendoos-vestiging van IKEA Haarlem. Een vriendin en ik hadden net een halve huisraad aan Zweedse steden aangeschaft en mochten worst lusten.

Het gesprek bracht ons op Roze Zaterdag en dus leek het me leuk de bijbehorende column voor te lezen die ik eerder voor gay.nl schreef. Maar de website wilde op mijn smartphone niet openen. Het 4G-netwerk van mijn telefoon was al enkele uren door een overdaad aan Pax- en Billy-wandjes platgelegd. Gelukkig is er gratis WiFi, zou je denken. Maar het WiFI van IKEA mag weliswaar kosteloos zijn, vrij blijkt het netwerk niet.

'Website Blocked', zo luidde de boodschap nadat we het nog maar eens probeerden. 'Sorry! This website is not allowed on our network.'

Een vriendelijke groet – en dan wel graag in het Nederlands – kon er niet eens vanaf. Ja, dan voel je je dus best wel even KNUFF, om het op z’n Ikeaiaans te zeggen. Het bedrijf dat in een advertentie een zeer politiek-verantwoord interraciaal homokoppel gemoedelijk op de Kivik-bank laat knuffelen, vindt mijn columns op gay.nl blijkbaar te subversief voor z’n achterban. Voor zover de ruimdenkendheid. Kan iemand me met onmiddellijke ingang ophalen uit Småland, alstublieft?

Ondertussen kwam mijn lesbische mede-IKEA-ganger goed op dreef. Je begrijpt dat de bal-gehakt-grappen niet van de lucht waren.

Wat dat betreft biedt de IKEA een rijk vocabulaire. Maar pijnlijk is het wel. Vooral omdat IKEA verre van het enige bedrijf is dat iedere vorm van gay-gerelateerde zoektermen op z’n netwerken weert. De meeste publieke WiFi-netwerken van bedrijven in Nederland weren iedere vorm van homoseksuele content (ook als deze gewoon nieuws en voorlichting betreft).  Wat betreft lijken we niet ver verwijderd van de Volksrepubliek China waar de Great FireWall gelijk ook gelijk de grootste Anti-GAY Wall is. Geen LHBTQ-gerelateerd, filmpje of organisatie mag in het land worden gezien of bekeken

De virtuele filters die bedrijven gebruiken om ongewenste websites en apps te blokkeren zijn van recente datum. De Europese netneutraliteit geldt pas sinds 2015 in Nederland. De nieuwe regelgeving staat toe dat ondernemers zelf mogen bepalen of ze content blokkeren of niet. Aanbieders van internet, zoals Ziggo en KPN, mogen websites niet zomaar blokkeren. Nu blijkt dat veel grote bedrijven iedere vorm van LHTBQ toch als onwenselijk, familieonvriendelijk of pornografisch zien.

Een screenshot de ether op bleek genoeg. Twitter ging los en RTLZ dook erbovenop.

Vanuit de Zweedse meubelgigant bleef het een tijd pijnlijk stil, pas na het schrijven van een nieuwe column op gay.nl kwam het bedrijf toch in actie. Het bleek niet om een anti-homoseksuele maatregel te gaan, alswel anti-alles-wat-door-wie-dan-ook-verkeerd-kan-worden-opgevat. Voor zover de LHBTQ-vriendelijke rolfunctie van het bedrijf.
Een woordvoerder van IKEA heeft vandaag aan de redactie van gay.nl aangegeven het filter te hebben aangepast. Iedereen en alles dus uit de IKEA-kast. Goed doen, doet goed volgen?

Laten we het hopen. Nederlandse ondernemers pas dat filter aan. En in de trant van ‘Design your own life’ en ‘Ruimte voor ideeën’ - geachte ontwerpers IKEA, een speciale regenboogeditie van de Frakta-tas zou ook niet misstaan. 

Mounir Samuel

Mounir Samuel is schrijver, politicoloog en Midden-Oostendeskundige. Hij...

Lees meer van deze auteur >

Reacties