Van aandacht tot aids: het complete verhaal van Madonna’s dansers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In 1990 zocht de wereldberoemde popster Madonna dansers voor haar Blond Ambition wereldtour. Via een anonieme advertentie werden “fierce male dancers” die kennis hadden van de flamboyante dansstijlen vogue, troopstyle en beat boy verzocht te auditeren. Madonna castte uiteindelijk zeven jonge dansers – zes homosekueel, één hetero – om samen met haar in de spotlight te staan. Niet alleen vanwege hun talent, maar vooral omdat deze extraverte en onbevreesde twintigers de belichaming waren van Madonna’s boodschap van vrijheid. Op hun twintigste hadden de dansers de tijd van hun leven; ze reisden de wereld over, entertainden elke avond 50.000 man en werden geadoreerd door Madonna’s fans.

Express Yourself was hun motto

In een tijd waarin homoseksualiteit nog lang niet geaccepteerd was, was de documentaire Truth or Dare (aka In Bed with Madonna), die het leven achter de schermen van de Blond Ambition tour in beeld bracht, zeer controversieel. Met hun uitgesproken mening, zelfspot en hun gevoel voor drama lieten de dansers zien hoe leuk het leven kon zijn als je geen schaamte kent. Express yourself was hun motto, en durf over je grenzen heen te gaan. Zonder het zelf echt in de gaten te hebben, werden de dansers rolmodellen voor jonge mannen wereldwijd die worstelden met hun seksualiteit. Hier zie je ze dansen in Express Yourself;

[[{“fid”:”46755″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Madonna Express Yourself”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Madonna Express Yourself”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Madonna – Express Yourself [Blonde Ambition Tour]”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Het leven weer oppakken

Nu, 25 jaar later, neemt Strike a Pose de kijker mee terug achter de schermen en onthullen de dansers de werkelijkheid over hun levens tijdens en na de tour. Hoe ga je door met je leven als je al op zo jonge leeftijd de top hebt bereikt? Aan The Independent vertelt regisseur Gould dat de mannen bewust zijn van het feit dat ze worden beschouwd als rolmodellen. “Ze weten dat ze indruk hebben gemaakt,” stelt ze. “Tegelijkertijd moesten ze ook doorgaan met hun leven.”

De wereld van glitter en glamour wordt afgewisseld met scénes die schaamte en teleurstellingen laten zien

Dat het leven na de tour niet gemakkelijk is geweest, wordt helder weergegeven in de manier waarop de makers van de film, Gould en Zwaan, de wereld voor en na de Blond Ambition tour met elkaar contrasteren. De wereld van glitter en glamour wordt afgewisseld met scénes die schaamte, teleurstellingen laten zien. De mannen hebben geworsteld met verslavingen en ziekte, en één van de dansers, Gabriel, is overleden op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

madonna, dansers

Schaamte overwinnen

Gould’s en Zwaan’s benadering van de rechtszaak die drie van de dansers in 1992 aanspanden tegen Madonna is een goed voorbeeld hoe deze paradox krachtig in beeld is gebracht. Deze rechtszaak ging niet alleen over geld, maar vooral over inbreuk op privacy. Met name voor Gabriel, die nog niet openlijk uit de kast was gekomen, was zeer geschrokken over de scene uit Truth or Dare waarin hij uitgebreid tongzoenend te zien is met een andere mannelijke danser. De man die op de camera zo onverschrokken leek, durfde in de werkelijkheid niet volledig voor zijn homoseksualiteit uit te komen.

madonna tongzoen homoseksueel

In een interview met het tijdschrift i-D vertellen Gould en Zwaan dat het moeilijk was om de individuele verhalen samen te voegen tot één overkoepelend en sterk geheel. Uiteindelijk besloten ze om het verhaal te structureren rondom één groter thema. “Het idee dat deze rolmodellen moeite hadden om zichzelf te accepteren, vonden we een krachtig punt om over te brengen”, vertelt Zwaan. “Dit thema verbindt de individuele verhalen.”

Deze werkwijze komt vooral goed tot uiting op de manier waarmee het moeilijke onderwerp aids wordt besproken. In een krachtige scéne kijkt de Belgische danser Salim terug naar een fragment uit Truth or Dare waarin Madonna haar optreden in New York opdraagt aan haar vriend Keith Haring, die in 1990 overleed aan de gevolgen van aids, en haar publiek vraagt om openlijk te spreken over de ziekte. De paradox kan niet groter zijn als Salim vertelt dat hij toentertijd net te horen had te kregen dat hij seropositief was. Zijn blik van wanhoop, angst en schaamte kan niet verder staan van de boodschap die Madonna hoopt over te brengen. De bravoure op het podium was slechts een tijdelijke illusie.

Out and Proud

Jaren geleden zou ik erover zwijgen, nu niet meer. Ik voel me zoveel vrijer nu

Strike a Pose vertelt een aangrijpend verhaal zonder een loeizware zit te worden. Aan het einde van de documentaire is te zien hoe de dansers na jaren samenkomen om herinneringen op te halen. Het is een emotioneel weerzien, waarin Salim zijn vrienden vertelt dat hij al jaren worstelt met hiv. “Jaren geleden zou ik erover zwijgen, nu niet meer”, zo stelt hij. “Daarin zit vrijheid. Ik voel me zoveel vrijer nu.”

Van twintiger tot eind-veertiger, van extravagantie tot rust en van zelfexpressie tot zelfacceptatie; deze contrasten worden prachtig samengevat in een reeks scenes die een vergelijking maakt van de dansstijlen van de mannen toen en nu. Van de snelle vogue bewegingen tijdens de tour is het nu een bedachtzame, langzame dynamiek die hun dans kenmerkt.

Strike a Pose is een krachtige documentaire omdat de dansers de ruimte krijgen om hun verhalen te kunnen delen. Deze openheid verklaart waarom het relevant is om juist over deze groep mannen een documentaire te maken. De boodschap die wordt overgebracht geeft een nieuwe betekenis aan de slogan out and proud. Het gaat een stap verder dan voor je unieke zelf uit te komen, het gaat erom dat je vrede kan vinden met wie je bent. Dit universele thema zal niet alleen fans van Madonna aanspreken, maar is herkenbaar voor iedereen.

Strike a Pose draait vanaf donderdag 27 mei in de bioscoop.                            Als voorproefje kan je hier alvast een filmpje bekijken waarin Jose en Salim laten zien dat ze 25 jaar na de Blond Ambition tour het voguen nog tot in de puntjes beheersen. 

[[{“fid”:”46648″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”25 jaar later: Salim en Jose weten nog precies hoe ze moeten Voguen”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Celebrating Vogue Video’s 25th Anniversary with Jose & Slam”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons