Indiase transgenderband scoort met ‘Happy’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In India wonen ongeveer 1,9 miljoen transgenders.  Ze worden gestigmatiseerd en afgewezen. Toch besloot Ashish Patil, het hoofd van Y Films (een Bollywood produktiebdrijf), een transgenderband op te richten. Hij huurde een choreograaf, een stylist en een Bollywood-zanger in, en ging op zoek naar zangeressen. 

“We zochten op straat naar transgenders, maar ze vertrouwden ons niet en velen kwamen niet opdagen bij auditierondes”, vertelt Patil aan The Guardian. Na wat speurwerk en het wegsturen van niet-transgendermannen die alleen beroemd wilden worden, bleven er tweehonderd kandidaten over waaruit er zes zijn gekozen voor in de band: Komal Jagtap, Bhavika Patil, Fida Khan, Chandrika Suvarnakar, Asha Jagtap en Ravina Jagtap. De 6 Pack Band is geboren. En hun eerste nummer, een cover van ‘Happy’ van Pharrell Williams, is een regelrechte hit.

[[{“fid”:”46362″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Hum Hain Happy – 6 Pack Band”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Hum Hain Happy – 6 Pack Band”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Hum Hain Happy – 6 Pack Band”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]‘Happy’ van de eerste transgenderband van India

Acht jaar en zelfstandig

Een van de zangeressen van de band, Komal Jagtap, moest haar ouderlijk huis verlaten toen ze acht was. “Mijn ouders hadden het heel moeilijk met mijn identiteit, ze kregen veel problemen, veroorzaakt door anderen. Uiteindelijk stopten ze met alle communicatie. Toen ik voor het eerst een sari droeg, was de maat vol en wilden ze me nooit meer zien.”

Jagtap was acht toen ze uit huis ging en vond rust in een transgendercommunity. Hier zaten nog twintig tot dertig andere transgenders. “Ze leerden me alles om te overleven op straat.” In India is er veel verbaal geweld en discriminatie tegenover transgenders. Ook is het lastig om een reguliere baan te vinden. Sekswerk en bedelen zijn de twee meest voorkomende manieren voor hijra’s om geld te verdienen.

Eerste hit

De eerste single van de band is Hum Hain Happy, een cover van Pharrell Williams nummer Happy. De videoclip laat stoere, mooie en trotse transgenders zien. Na de hit is ook het leven van Jagtap een stuk happier geworden. Mensen waarmee ze het contact was verloren, nemen haar weer op in hun kring en accepteren haar zoals ze is. Haar broer heeft haar bijvoorbeeld uitgenodigd om bij hem thuis te komen praten. “Ik ben zo trots op wat we hebben bereikt. Dit is niet alleen een persoonlijke doorbraak, maar een doorbraak voor transgenders wereldwijd.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons