Hoe de wereld rouwt om Orlando

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wereld bidt voor Orlando. Via twitter, optochten of crowdfunding; op allerlei manieren wordt er gerouwd en herdacht. OneWorld Love bekijkt een paar spraakmakende reacties en mooie steunbetuigingen. 

Guncontrol

In heel Amerika is er geschokt gereageerd. Zo sprak president Obama over een terreurdaad en een ‘daad van haat.’ Net als bij vorige schietpartijen met veel slachtoffers liet Obama zich kritisch uit over de Amerikaanse wapenwetgeving.

Presentator Nev Schulman deelde ook het bericht op zijn Facebook

Hoe zou de wereld eruit zien als wapens op dezelfde manier zouden worden gereguleerd als abortussen? Wat als wapens maar op een paar plekken verkocht mochten worden, psychiatrische evaluaties verplicht waren en ouders toestemming moeten geven? Deze vraag wordt gesteld in een kort hypothetisch artikeltje dat  duizenden keren is gedeeld op Facebook nu de omstreden wapenwet weer in de aandacht staat. 

Aandacht voor homohaat

Al zijn er nog onzekerheden of de dader uit puur homofobische motieven handelde (volgens de laatste berichten zat hij zelf geregeld op homo-app Grindr en bezocht hij eerder LGBT-clubs), zien vele de actie als een hatecrime. Door de aanslag is bij veel Amerikaanse homo’s een schrikbarend besef doorgedrongen: ondanks grote vooruitgang bij de erkenning van homorechten in de Verenigde Staten zijn discriminatie en haat tegen de LHBT-gemeenschap springlevend. Zo schreef journalist Owen Jones in een column in The Guardian dat de daad een terreurdaad is, maar dat het niet moet worden vergeten dat het ook zeker een opzettelijke aanval is op de LGBT-gemeenschap.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is het bloedbad de gruwelijkste geweldsdaad tegen homo's in de recente geschiedenis, 'onvergelijkbaar met wat dan ook'. De mogelijkheid van dergelijk grootschalig anti-homogeweld maakt in één klap duidelijk 'dat je ook in Nederland kan worden vermoord omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel of een transgender bent', vertelt Ineke aan NRC. De homobelangenorganisatie liet weten de politie te vragen voor extra beveiliging op homo-evenementen. 

Anti-transgender tweets.

De gebeurtenissen in Orlando hebben het nog steeds veelvoorkomende en zelfs toenemende geweld tegen LGBT’s in de VS weer volop teruggebracht in de aandacht. Zo publiceerde USA Today een overzicht waarin aanvallen op homoclubs op een rijtje werden gezet. Op twitter kwamen de meest krachtige tweets uit de LGBT-gemeenschap. Zo tweette columnist Ryan Houliman het volgende: ‘50 humans are dead." No, 50 gay humans are dead by assault weapon. Those details are significant.’

#WeAreOrlando

Wereldwijd werd via het internet steun betuigt aan de LGBT-gemeenschap in Orlando via #GaysBreakTheInternet en #WeAreOrlando. Via deze hashtags wordt opgeroepen niet toe te geven aan homohaat. Met #TwoMenKissing worden er massaal foto’s gedeeld van zoenende mannen.

Compilatie van foto's die werden gedeeld op social media als steunbetuiging. Bron: Linda

Crowdfunding 

Veel mensen proberen met een donatie hun steentje bij te dragen en hun steun te betuigen aan de nabestaanden. Zo heeft de GoFundMe campagne, opgezet door Equality Florida, in een korte tijd werd meer dan 3  miljoen dollar ingezameld voor de slachtoffers en nabestaanden.

Ook honden worden ingezet om troost te bieden. Foto: Facebook

Ook trokken vrijwilligers met een stel 'comfort honden' naar Orlando om troost te bieden. De Lutheran Church Charities Comfort Dogs hebben al bij talloze gelegenheden steun geboden. Zo zijn ze ook ook ter plaatse geweest na de aanslag bij de marathon in Boston. De honden bezoeken onder andere ziekenhuizen. De reiskosten van de honden en vrijwilligers wordt middels crowdfunding opgehaald.

Herdenkingen

In Nederland werden maandagavond in verschillende grote steden herdenkingen en stille tochten georganiseerd om stil te staan bij de slachtoffers. Van de Eiffeltoren, de Syndey Harbour Bridge en het World Trade Center: overal ter wereld werden beroemde monumenten en gebouwen verlicht met de kleuren van de regenboog.

Het Paleis op de Dam nam maandagavond regenboogkleuren aan om de slachtoffers van de schietpartij in Orlando te herdenken. Foto: Lex Boon

De schietpartij in Orlando vond plaats in een speciale maand voor Amerikaanse homo's. Juni is traditioneel speciaal, vanwege de rellen in 1969 die worden gezien als het begin van de homobeweging. Deze gebeurtenis wordt herdacht en gevierd, zoals afgelopen zaterdag in Washington. Optochten die eigenlijk feestelijk hadden moeten zijn, maakten plaats voor stille tochten. Duizenden mensen verzamelden zich zondag tijdens de L.A. Pride Parade om de slachtoffers te herdenken en te eren. 

Ter nagedachtenis publiceerde Al Jazeera een filmpje met een compilatie van een rouwend Amerika; 

[[{“fid”:”48636″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Amerika in rouw”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Amerika in rouw”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”America Reacts To The Orlando Shooting”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons