Drie mannen stappen in het huwelijksbootje

19-06-2017
Door: Mara Nicolai
Bron: OneWorld
Peter Hershey
Nadat vorig jaar ook in Colombia het huwelijk voor homoseksuelen werd opengesteld, stapten vorige week voor het eerst drie mannen samen in het huwelijksbootje. De drie, Manuel José Bermudez, Victor Hugo Prada en John Alejandro Rodriguez, leven al lange tijd samen. Ze waren aanvankelijk met hun vieren, maar een van hen stierf drie jaar geleden aan kanker. Door de moeilijkheden die over de erfenis ontstonden, besloten de drie mannen hun liefde ook officieel te bezegelen.
Actueel – 

In Nederland is polygamie wettelijk verboden en staat er een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op het sluiten van meerdere huwelijken. Maar waarom eigenlijk? Het verbod op het sluiten van een polygaam huwelijk dateert al uit het Romeins privaatrecht. Toen in 1810 de Code Civil onder Napoleon in Nederland werd ingevoerd, was monogamie een van de pilaren van het familierecht. Monogamie heeft dus een lange rechtsgeschiedenis en traditie, die verband houdt met erfrecht en vaderschap.

Maar wie weet zal ook in Nederland polygamie ooit geaccepteerd worden. De Jonge Democraten van D66 zijn in ieder geval voor. Zij dienden in april een motie in voor de erkenning van het polygame huwelijk. Die werd afgewezen. De Colombiaanse mannen verklaren dat zij ‘polyamoureus’ en dolgelukkig zijn met hun drieën. 

Meer lezen: klik hier

Foto header: Peter Hershey

Mara Nicolai

Mara is redactiestagiair bij OneWorld. Ze is afgestudeerd in Global Crime,...

Lees meer van deze auteur >

Reacties