‘Condoomcolumn’ zorgt voor onrust in Sudan

05-03-2017
Door: Roos Derrix
Bron: OneWorld
Foto: Mohammed Amin- Nation Media Group
Het leven van de Sudanese journalist Shamail al-Nur is in gevaar. In de krant Al-Tayyar schreef ze een column over het gebruik van condooms om HIV en aids te voorkomen. Imam Mohamed Ali Al-Gizouli wil haar voor de rechtbank slepen wegens afvalligheid. En daar staat de doodstraf op.
Van ’t web – 

Het begon allemaal met een column over islamitische landen die zich, volgens al-Nur, meer bezighouden met vrouwelijke kleding, uiterlijk en gedragskwesties, dan met gezondheid en onderwijs. Ze trekt daarmee de rol van de overheid in twijfel. De overheid stopt geen geld in gezondheidszorg en heeft tegelijkertijd een anti-condoomcampagne lopen. Volgens al-Nur loopt de bevolking onnodig risico op HIV en aids.  

HIV en aids vormen een groot probleem in het Oost-Afrikaanse land. Volgens de World Health Organisation (WHO) zijn 56.000 Sudanezen HIV-positief. 

De column stootte imam al-Gizouli, die ervan wordt verdacht banden te hebben met IS, zo tegen het hoofd dat hij erover sprak tijdens het vrijdaggebed. Daarin beschuldigde hij al-Nur van afvalligheid en liet hij weten haar voor het gerecht te willen dagen. Ook beloofde hij religieuze geleerden te mobiliseren tegen seculieren. “Sta op om je geloof te beschermen”, betoogde hij. “Word boos in de naam van je Shariawetten en namens de Heer. Hoe durft een vrouw te schrijven over condooms?”

De krant waarin de column van al-Nur verscheen, vroeg om bescherming en laat weten achter hun medewerkster te staan. Het Sudanese journalistennetwerk heeft de actie van al-Giziouli veroordeeld en noemt het een tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting. 

Roos Derrix

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder...

Lees meer van deze auteur >

Reacties