Braziliaanse moeders houden van hun buikjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Het lijkt alsof zangeres Claudia Leitte helemaal geen kind heeft gebaard!” Maar iederéén, zo beloven de bladen, kan na een bevalling net zo’n perfect lichaam hebben als de Braziliaanse Leitte. Luister maar naar fysiotherapeute Tatiana Rocha: “Claudia heeft altijd een gezond leven geleid en aan vochtafdrijvende massages gedaan. Na haar bevalling kreeg ze twee sessies per dag. Het helpt om je gelukkiger te voelen.”

De ‘belofte’ op een ‘perfect lijf’ na het moederschap klinkt veel Braziliaanse vrouwen vooral als een must in het hoofd. Buikjes, striae, uitgezakte borsten, rimpelige vellen: help! Ze kijken met een combinatie van jaloezie en respect naar rolmodellen als Claudia Leitte en het blonde model (en moeder) Gisele Bündchen.

Na de geboorte van Rafael huilde ik als ik in de spiegel keek en mijn striae zag

Maar wat is nou helemaal een perfect lijf? Wie bepaalt wat schoonheid is? Wie trekt de scheidslijn tussen mooi en lelijk? Worden we niet allemaal getekend door het leven? Wordt ons lijf niet ook van binnenuit getransformeerd als we eenmaal een kind in de buik dragen? En gaat het juist niet om die transformatie in het leven?

Braziliaanse moeders komen in opstand
De vragen zijn van fotografe Renata Penna (36), moeder van een tweeling van tien en een dochter van zes. Ze schreef op Facebook een oproep aan moeders om hun lijf, zichzelf en hun kinderen te laten zien zoals ze zijn. In haar woorden: “We moeten de tekenen van verandering leren liefhebben, zodat de tijd ons bij de hand kan nemen en met ons aan de zwier kan.” En vervolgt: “Want die perfecte (gefotoshopte) buikjes van de beroemdheden binnen twee maanden hebben een prijs. De tijd die ze in de fitnessruimte doorbrengen verliezen ze door niet bij hun kind te kunnen zijn. Die buik kost liefde. Kost leven.”

Penna’s oproep veroorzaakte een golf aan reacties, vertelt ze tijdens een sessie fotograferen in een uitgeleend huis in São Paulo dat als studio dient. Ze heeft er al 23 moeders in lingerie en topless voor de ruwe bakstenenwand geportretteerd binnen de serie ‘Mooie moeder‘. Maar er staan nog meer dan honderd moeders op de wachtlijst, vertelt ze: “Na de eerste sessie kwam het tot een explosie. Ik heb zoveel intieme getuigenissen gekregen over hun lijven. Hoe blij ze waren met het project… heel bijzonder.”

De Braziliaanse moeder Juliana met dochter Tarsila en zoon RafaelJuliana met dochter Tarsila en zoon Rafael

‘Mijn man blijkt van mijn vetrolletjes te houden!’
Juliana Bolanho (29), moeder van Rafael (5) en Tarsila (vier maanden) doet die dag mee omdat ze genoeg geleden heeft, vindt ze: “Het dominante beeld is dat je zo snel mogelijk moet vermageren. Na de geboorte van Rafael huilde ik als ik in de spiegel keek en mijn striae zag. Ik was bang voor de mening van mijn partner, met wie ik nog maar vijftien maanden samen was. Sindsdien heb ik vrouwengroepen opgezocht en voel ik me veel sterker. Nu, met Tarsila, kan het me niets meer schelen. Ik ga gewoon in bikini op het strand. En mijn man blijkt van mijn vetrolletjes te houden!”

Als ik in de spiegel kijk, zie ik zoveel méér dan mijn lijf

Ook Edite Neves (33) heeft vetrolletjes op haar buik. Ze is klein, heeft ronde vormen, is donker en heeft kroeshaar: “Alles wat niet binnen het standaard schoonheidspatroon valt, zeg maar.” Haar zoontje Davi (bijna drie) springt haar blij ondeugend op de rug tijdens de fotosessie. Edite: “Mensen vragen vaak vijandig welk politiek statement ik wil maken met mijn afrocoup. Ik wil helemaal geen statement maken. Ik wil gewoon kunnen zijn wie ik ben. Sinds mijn bevalling zit ik zo’n zes a zeven kilo boven mijn oude gewicht van 49 kilo. Maar mijn man is ook zwaarder geworden sinds mijn zwangerschap. Niemand houdt ervan een dikke buik te hebben, maar het gaat erom hoe je er mee omgaat. Nu werken we samen aan een gezond leefpatroon. Hij is met mij getrouwd en dus met iemand die onvermijdelijk buiten de schoonheidsidealen valt. Ik ben nou eenmaal niet mooi volgens de reclameplaatjes van blond en lang. Ik heb me daar al gedeprimeerd over gevoeld. Maar nu geeft het me vooral vrijheid. Als ik in de spiegel kijk, zie ik zoveel méér dan mijn lijf.”

Hoewel het project over lichaam en over schoonheid gaat, is Renata, die er zelf lekker shabby bijloopt in een zwarte legging, vaal T-shirt en tatoeages over armen en benen, niet erg bezig met al die lijven tijdens het fotograferen: “Ik zet mezelf vooral in de positie van kijker naar het spektakel tussen moeder en kind. Ik kijk wat er zich natuurlijk tussen hen afspeelt. Dat wil ik vastleggen.”

[[{“fid”:”37077″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons