Afghaanse Sonita Alizadeh rapt over het uithuwelijken van meisjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Leven in Afghanistan
Tijdens haar jeugd in Afghanistan kreeg Sonita met regelmaat te maken met de Taliban. Een keer dreigden ze zelfs haar en haar zusje te ontvoeren. Als kind had ze altijd honger en was ze bang. Ze vluchtte met haar familie naar Iran. Daar mocht ze niet naar school, omdat ze niet in het bezit was van geldige legitimatie. Door het kijken van muziekclips van Eminem en de Iraanse rapper Yas op tv leerde ze te spelen met taal. Rappen is voor vrouwen verboden in Iran, maar met behulp van verschillende rebelse muziekproducenten lukte het haar om in het geheim te kunnen rappen. Haar verhaal werd opgepikt door een organisatie die haar een beurs voor een universiteit in de Verenigde Staten aanbood. Nu kan ze haar raps in de studio van de universiteit opnemen.

Kinderhuwelijken
Haar raps gaan over onderwerpen als de oorlog in Afghanistan, haar vlucht van Afghanistan naar Iran, kinderarbeid en de omgang met vrouwen in Afghanistan. Daarnaast rapt ze over haar vriendinnen, die één voor één uit het klaslokaal verdwenen: verkocht, uitgehuwelijkt, getrouwd en vaak zwanger. Het uithuwelijken van vrouwen is traditie in Afghanistan en het verkopen van jonge meisjes als bruid kan een familie duizenden euro’s opleveren. Het gaat vaak om jonge meisjes: 15 procent van de vrouwen in Afghanistan trouwt voordat ze 15 zijn. Sonita probeert met haar raps aandacht te vragen voor dit probleem. Zij wil dat vrouwen overal het recht krijgen om zelf hun toekomst te bepalen.

Bekijk hier alvast een kort filmpje met daarin een van Sonita’s raps en een kort interview. In het filmpje hieronder zie je een van de muziekvideo’s van Sonita, ‘Daughters for Sale’.

Filmpje ‘Daughters for Sale’

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons