Lot van illegale Latino’s na Katrina hoogst onzeker

06-09-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

'Het is voorlopig erg moeilijk om Latijns-Amerikaanse slachtoffers te identificeren en te bereiken met hulp. Bovendien beperkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onze mogelijkheden', zegt Norman García, ambassadeur van Honduras in de VS. 'Washington laat, via het Rode Kruis, alleen financiële donaties toe.'

 

Volgens García wonen in de wijde omtrek van New Orleans zo'n 140.000 mensen die uit Honduras afkomstig zijn. In totaal zouden in het rampgebied zo'n 300.000 immigranten uit Mexico en de landen in Midden- en Zuid-Amerika verblijven. Hoeveel van hen de orkaan hebben overleefd, is moeilijk te zeggen. Volgens Garcia krijgen buitenlandse regeringsvertegenwoordigers geen toegang tot de lijst met dodelijke slachtoffers.

Het lot van de vele illegale vluchtelingen is hoogst onzeker. Naar alle waarschijnlijkheid mijden zij officiële opvangplaatsen uit angst uiteindelijk de Verenigde Staten te worden uitgezet.

Meldlijnen

De consuls en ambassadeurs van Honduras, Nicaragua, Peru en El Salvador zitten vast aan de rand van het getroffen gebied. Voorlopig zit er niets anders op dan de vluchtelingen daar op te vangen en meldlijnen te openen. Brazilië, Cuba, Guatemala, Honduras, Panama en Venezuela bieden logistieke hulp aan, maar daarop heeft de Amerikaanse regering nog niet gereageerd.

Een hulpaanbod van Mexico hebben de Amerikanen wel in dank aanvaard. Dat land heeft artsen, reddingswerkers en militairen gestuurd. De Mexicaanse regering zoekt naar eigen zeggen 100.000 landgenoten in het rampgebied. Mexico heeft toestemming van de VS om af te reizen naar New Orleans en een Mexicaans hulpactie op touw te zetten.


De Midden-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie (BCIE) heeft aangekondigd structurele hulp te willen bieden aan de Midden-Amerikaanse slachtoffers van de orkaan. De BCEI financiert al de wederopbouw in de landen die in 1998 getroffen werden door de orkaan Mitch. Daarbij vielen 18.000 doden. BCEI hoopt de migranten te kunnen helpen de draad van hun leven in de VS weer op te pakken.

 

Reacties