Londen verhoogt hulp met 35 procent

18-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Maandag nam de regering een resolutie aan van 240 Lagerhuis-leden om de hulp te verhogen. Op dit moment bedraagt het Britse hulpbudget 5,3 miljard euro. De regering zal dat vóór 2006 ophogen naar 7,2 miljard euro. Als het percentage van het national inkomen (BNP) is dat 0,4 procent (nu: 0,32 procent).

Meer dan 260 Britse ontwikkelingsorganisaties, verzameld in het netwerk Bond, willen dat Londen de hulp verder verhoogt naar de internationaal afgesproken 0,7 procent van het BNP. Hoewel zij de beslissing toejuicht, stelt Bond dat met dit tempo het nog tot 2020 duurt voordat de 0,7-procentsnorm is bereikt.

Bond voerde het afgelopen jaar een grootschalige campagne voor hun eis. Naast parlementsleden werden ook liefdadigheidsinstellingen, vakbonden, milieugroepen en lokale verenigingen ingeschakeld. Het ministerie van Financiën kreeg duizenden e-mails en meer dan 40.000 brieven met de vraag meer geld vrij te maken voor solidariteit met het Zuiden.


Conservatieven

De organisaties vinden het ook van groot belang dat het geld wordt besteed aan basisvoorzieningen in ontwikkkelingslanden, als onderwijs en gezondheidszorg, anders ‘haalt het weinig uit’. Nu besteedt Londen volgens berekeningen van de ontwikkelingsorganisatie ActionAid slechts 4 procent van zijn directe hulp aan eerstelijns-gezondheidsdiensten en slechts 2 procent aan projecten om meer kinderen naar school te krijgen.

Met het besluit van Londen zijn nu bijna alle bezuinigingen op de Britse hulp, gedaan door de conservatieven, teruggedraaid. Tegen 2006 is de hulp op zijn hoogste niveau sinds 1982. Hoewel de regering-Blair heeft beloofd te komen tot 0,7 is geen streefdatum genoemd.

Op een VN-conferentie in Mexico in maart van dit jaar spraken EU-donoren af uiteindelijk te komen tot 0,7 procent van het BNP aan hulp. Maar tot nu toe is de trend in Europa nog altijd de andere kant uit. Denemarken en Ierland schroefden hun hulpuitgaven al terug. België beslist deze week of het het hulpbudget zal verhogen.

Britse "Department for International Development" (DFID)

Reacties