Lokale bevolking Laos vestigt hoop op omstreden waterkrachtcentrale

29-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Tegenover het Thaise dagblad The Nation zei de Laotiaanse activist Anek Nakabutr dat vertegenwoordigers van de ongeveer 6000 omwonenden geen serieuze bezwaren hebben geuit op een informatiebijeenkomst over het project. De in Thailand woonachtige Anek, was zelf aanwezig bij deze informatiebijeenkomst in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane, die door de regering en de Wereldbank was georganiseerd.

Volgens Anek zijn de Laotianen nauwelijks op de hoogte van andere visies op het project. Bovendien kent de lokale bevolking een ander belang toe aan bedreigde diersoorten dan de buitenwereld. Tenslotte is kritiek leveren nieuw voor een bevolking in een hiërarchische communistische staat.

Banchong Vongchay, een hoofd van een dorp op het Nakai plateau, waar de waterkrachtcentrale Nam Theun 2 wordt gebouwd, stelt echter in dezelfde krant dat buitenlandse maatschappelijke organisaties zich niet kunnen voorstellen hoe de lokale bevolking leeft. ‘De bossen in het gebied dat onder water komt te staan, bestaan al niet eens meer. Als gevolg van kappen en platbranden was het gebied al grotendeels kaal, nog voordat mensen over de dam begonnen te praten,’ aldus Bangchong.

Volgens Banchong is de lokale bevolking zich wel degelijk bewust van de mogelijke langetermijngevolgen. Maar het project biedt vooral een kans voor verlichting van de armoede. ‘De regering praat al tien jaar over het project en al die tijd wachten wij op huisvesting, banen, scholen en andere publieke voorzieningen.’

Armoedebestrijding

De waterkrachtcentrale, die 1,3 miljard dollar gaat kosten, wordt gebouwd in de Theun, een zijrivier van de Mekong. De regering van Laos heeft de Wereldbank om een aanzienlijke lening gevraagd. Een andere mogelijke financierder is de Europese Investeringsbank. Laos zou jaarlijks zo’n 80 miljoen dollar aan inkomsten verdienen uit de export van electriciteit aan met name Thailand.

De Wereldbank neemt in mei 2005 een beslissing over financiering. De bank is aanvankelijk terughoudend geweest wegens twijfels over de politieke betrouwbaarheid van de communistische regering in Laos. Nu stelt de bank dat Nam Theun 2 belangrijke inkomsten voor het arme land genereert, die grotendeels voor armoedebestrijding moeten worden ingezet. Om alle effecten te kunnen wegen gebruikt de Wereldbank dit najaar voor een tal van informatiebijeenkomsten in onder meer Bangkok, Washington en Parijs.

Aziatische olifant

Milieu- en ontwikkelingsorganisaties vrezen dat duizenden Laotianen gedwongen moeten verhuizen als gevolg van de dam. Verder zouden de visstanden worden gedecimeerd en komt de fauna, zoals de bedreigde Aziatische olifant van het Nakai plateau.

De schadelijke effecten zouden groter zijn dan die van de 50 kilometer stroomopwaarts gelegen Nam Theun 1 centrale die in 1998 in werking werd gesteld. Als gevolg daarvan zouden 25.000 mensen in hun voedselzekerheid zijn bedreigd. De meeste vissen zouden zijn verdwenen en de beschikbaarheid van schoon drinkwater in het droge seizoen zou aanmerkelijk zijn verminderd.

color=red>

Nam Theun Hydroelectric project
Wereldbank over Nam Theun 2
Wereldbank over Nam Theun 2

Reacties