Lof voor Afghaanse ontwikkelingsplannen

17-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Afghaanse interim regering van president Hamid Karzai heeft tijdens een internationale bijeenkomst het vertrouwen van veel donoren gewonnen. Dat vertrouwen heeft Afghanistan ook nodig, want het zal nog lange tijd buitenlandse hulp nodig hebben om het land weer op te kunnen bouwen.

Om de balans voor dit jaar kloppend te maken heeft de regering in Kabul nog 90 miljoen dollar nodig op een totaal van 490 miljoen dollar. Bovendien is er nog minstens 10 miljard dollar nodig om de volledig verwoeste infrastructuur van het land te herstellen. Verder moet er geld komen om de economie weer op poten te zetten.

Zes terreinen
De Afghaanse minister van Financiën Ashraf Ghani, het brein achter de gedegen overheidsplannen, kondigde zes terreinen aan waar de overheid zich op gaat richten. Het gaat om onderwijs, wegen, water, elektriciteit, het opknappen van overheidsgebouwen en sanitaire voorzieningen.

President Karzai bedankte tijdens de bijeenkomst de donoren voor de steun aan zijn land. Tegelijkertijd drukte hij de donoren op het hart om het Afghaanse overheidsapparaat niet buiten te sluiten bij het geven van hulp. Het opbouwen van het institutionele apparaat is belangrijk, zodat de Afghanen zo hun eigen zaken kunnen regelen.

Karzai hoopt ook dat zijn land volgend jaar geen humanitaire noodhulp meer nodig heeft. De hulp kan zich dan volledig richten op lange termijn projecten. ‘We willen graag zo snel mogelijk in staat zijn ons eigen voedsel te verbouwen en niet afhankelijk zijn van humanitaire hulp,’ aldus Karzai.

In februari 2003 vindt er een tweede bijeenkomst plaats. Wellicht worden dan de lovende woorden van de donoren omgezet in klinkende munt.

Reacties