Linkse vrouwen protesteren tegen Indiase modeshows

12-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De modeshow in Kolkata (de nieuwe naam voor Calcutta) van donderdag, was een initiatief van een groot drankbedrijf, dat daarvoor Indiase topmodellen had gestrikt. Buiten zorgden vrouwen voor rumoerig protest. Op hun spandoeken noemden ze het evenement ‘een seksmarkt’.

Vrouwengroepen van de belangrijkste linkse partijen bereiden een massale campagne voor tegen allerlei schoonheidsevenementen. ‘Op onze volgende partijbijeenkomst zullen we een oproep lanceren voor een sterke beweging tegen deze obscene cultuur,’ zegt Aparajita Goppi, leider van de vrouwelijke vleugel van de partij All India Forward Bloc.

Een andere linkse partij startte workshops om vrouwen ervan te overtuigen dat de shows enkel seksmarkten zijn. ‘Ze herleiden het vrouwelijke lichaam tot een product en vernederen de vrouw,’ vat een activiste samen.

Werk voor duizenden
Onafhankelijke vrouwengroepen gaan echter niet akkoord met het linkse protest. Vrouwenrechtenactiviste Maitreyee Chatterjee zegt dat ze de spektakels zelf wel afkeurt: ‘Ze verspreiden de boodschap dat schoonheid enkel iets fysieks is. Toch heeft niemand het recht om deze vertoningen te bannen. Dit is een vrij land en als sommige meisjes zich hiertoe willen lenen, dan is dan hun keuze.’

De bekende filmmaakster Aparna Sen keurt de protesten eveneens af: ‘In een democratie kan je alleen protesteren, je mag niet verbieden. Ik denk dat deze mensen zich weerom opwerpen als moraalridders.’

De protesten kunnen eveneens op weinig begrip rekenen van de vele organisatoren en participanten van de shows. Dagelijks geven de Indische media de discussie weer. De shows zijn, sinds het succes van Indiase deelneemsters in evenementen als Miss World, Miss Universe en Miss Asia-Pacific uiterst populair en vinden veelvuldig plaats in alle grote Indiase steden.

‘Wat is er mis met schoonheidsshows?’ vraagt topmodel Koyena zich af. ‘Model zijn is gewoon een beroep en de schoonheidssector is een industrie als een andere. De levens van duizenden mensen hangen hiervan af. Deze kwestie kan dus niet zomaar afgedaan worden als iets dat louter met cultuur of moraal te maken heeft.’

De linkse vrouwen vinden hun protest tegen de modeshow niet tegenstrijdig. ‘We hebben deze westerse shows nooit aanvaard,’ zegt een communistische partijleidster. ‘We hadden gehoopt dat de BJP ze zou verbieden, maar ze hebben ons teleurgesteld,’ vervolgt een andere linkse activiste.

Tot hiertoe gingen protesten tegen allerlei schoonheidswedstrijden en spektakels hoofdzakelijk uit van radicale Hindoes uit de omgeving van de Bharatiya Janata Party (BJP) van eerste minister Atal Bihari Vajpayee. Dergelijke groepen, waarvan vooral de Wereldhindoeraad bekendheid geniet, verwerpen zulke evenementen als strijdig met de Indiase traditie.Site over geschiedenis Indiase modellen:
Site over Miss India:
Site over Miss India:

Reacties