Links in Latijns Amerika

01-11-2006
Door: Tekst: Erik van Oudheusden


Van Bolivia in december 2005 tot Nicaragua afgelopen november - Latijns Amerika maakt een ruk naar links. Behalve de bezorgdheid van de VS leverde dat een debat op in Utrecht, georganiseerd door de Netherlands Association for Latin American and Caribbean Studies (NALACS): 'Between promises and polarization'.

Op 10 november discussieerden Nederlandse Latijns Amerika-experts en de Venezolaanse hoogleraar Carlos Romero over de gevolgen van de linkse golf op het continent. Wordt Latijns Amerika er democratischer en rechtvaardiger door, of dragen de nieuwe socialistische leiders slechts bij aan polarisatie van hun land en van het continent?

Als de middag iets leerde, was het wel dat een eenduidig 'links' in Latijns Amerika niet bestaat. Van schreeuwerig knalrood in Venezuela tot zachtroze in Chili: het is een hemelsbreed verschil. Sommige linkse regeringen (Chili, Brazilië) zorgen voor meer rechtvaardigheid in hun land, andere (Venezuela) polariseren vooral. Met Bolivia kan het nog beide kanten op.

De tweedeling van de toekomst loopt dan ook niet meer langs traditionele linker- en rechterflanken, maar ligt tussen landen die al dan niet met de Verenigde Staten door één deur kunnen. En waaróm die ruk naar links de afgelopen jaren? Die hebben de VS met hun decennialange steun aan neoliberale leiders en dictators in hun achtertuin vooral aan zichzelf te danken.Reacties