Lijmtube maatje van Marokkaanse straatkinderen

21-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De kinderen die vaak nog jonger zijn dan 8 jaar zoeken de roes van de lijm om de honger, kou en afwijzing te vergeten. Een doorsnee tube lijm kost ongeveer 3 dollar. Om dat geld bij elkaar te krijgen, poetsen de kinderen schoenen, stelen en bedelen ze of verkopen ze zelfs hun lichaam.

‘De situatie is heel ernstig,’waarschuwt Najat M’jid, de directeur van Bayti. ‘Sommige kinderen snuiven zelfs tussen de 5 en 20 tubes op een dag.’ Haar organisatie is de eerste en enige club in Marokko die zich om deze kinderen bekommert. De naam Bayti betekent in het Arabisch ‘Ons Huis’. ‘Het is voor ons belangrijk om de lijmsnuivers op tijd te bereiken want zodra ze eenmaal flink verslaafd zijn, kunnnen we weinig constructiefs meer met hen doen,’ aldus mevrouw M’jid.

Concurrent van Brazilië

Enkele tienduizenden jongens en meisjes leven op straat in Marokko. Alleen al in Casablanca lopen er een stuk of 5000 rond. Dit leger straatkinderen groeit met de dag. Doordat armoede en werkloosheid in Marokko blijven toenemen, kunnen steeds meer ouders niet meer voor hun kinderen zorgen. De Bayti directeur vreest dat Marokko binnenkort Brazilië naar de kroon kan steken als het gaat om aantallen straatkinderen.

De gevolgen voor de gezondheid van lijmsnuiven zijn desastreus vooral voor jongeren. Kinderen die lijmsnuiven lopen een groter risico op tuberculose en hersenbeschadiging. Doordat veel kinderen zichzelf prostitueren om aan geld voor de lijm te komen, lopen zij ook nog eens een groter risico op seksueel overdraagbare ziektes.

Bayti gebruikt onder andere sport om de kinderen weer kind te laten zijn en hen tegelijkertijd te wijzen op de gevaren van lijmsnuiven. Begin dit jaar bezochten de Nederlandse oud-voetballers Ruud Gullit en Wim Kieft nog projecten van Bayti.

color=red>
L.v.d.Zalm schrijft:
Ik hoop van ganser harte dat er heel veel voor de kinderen gedaan gaat worden. Komt dit ook wel eens is de kranten of op het journaal en zijn hier hulporganisaties voor? Het kan toch niet zo zijn dat dit aan de vergetelheid wordt prijsgegeven. Ben benieuwd hier meer van te horen.

Bayti
Unicef

Reacties