Liever een latte

12-03-2014
Door: Inge Abraham
Bron: OneWorld
Cappuccino to go in de township
ondernemerschap – 

“Townshipbewoners drinken alleen filterkoffie”, weten de 24-jarige Vusumzi Mamile en Wongama Baleni. Uit eigen ervaring, want het is de vaak smakeloze koffie waar ze zelf ook mee opgroeiden. Tot Vusumzi zijn eerste cappuccino drinkt: de droom van een eigen koffiebar is geboren. Samen met vriend Vuyile opent hij in juli 2012 in Khayelitsha, de grootste township van Kaapstad, espressobar Department of Coffee. De locatie pal naast het treinstation is slim gekozen: vanaf vijf uur ’s ochtends komen duizenden mensen voorbij die de trein naar hun werk in Kaapstad nemen. 

Zowel bij het businessplan als de financiering kregen de jongens hulp van een overheidsorganisatie die werkgelegenheid in de townships stimuleert. 

Na anderhalf jaar in business zijn de ondernemers tevreden, en vooral trots. “We laten jongeren zien dat het anders kan; dat je iets van je leven kunt maken. Het gaat ons trouwens niet om het geld; we willen vooral onze droom waarmaken”, aldus Vusumzi. 

Gelukkig maar, want met prijzen van 8,50 rand (ongeveer 60 eurocent) voor een cappuccino of latte, en 2,50 rand (15 eurocent) voor een muffin blijft rijk worden een opgave.

Beeld: Inge Abraham

Reacties