Lichtpuntjes in mensenrechtensituatie in Midden-Oosten

09-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Landen als Egypte, Saudi-Arabië, Algerije en Marokko hebben duizenden gewetensgevangenen vrijgelaten. Het geweld in Egypte neemt af en in Algerije komt het tot stilstand. De regering van Jordanië heeft een nieuwe wet aangenomen die de vrijheid van meningsuiting vergroot.

In het rapport van de Arabische mensenrechtenorganisatie staat verder dat de terugtrekking van het Israelische leger uit Zuid-Libanon positief is, evenals de opheffing van het luchtvaartembargo tegen Libië.

En, zegt de Egyptische secretaris-generaal Mohamed Fayek van de AOHR, positief is dat zijn organisatie door het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken is gelegaliseerd. Zeventien jaar geleden werd de AOHR opgericht, maar wordt pas sinds drie maanden officieel erkend.

Critici menen dan ook dat het rapport, het eerste sinds de legalisering van de AOHR, nog erg voorzichtig in het beschuldigen van de regeringen in de Arabische wereld, met name de Egyptische regering. Ook werd op de persconferentie in Caïro op een aantal vragen (‘welk land heeft de slechtste reputatie op het gebied van mensenrechten?’) niet ingegaan.

Toch behandelt het rapport ook de vele schendingen van de mensenrechten in de Arabische wereld.

De organisatie hekelt de uitbreiding van de noodtoestand in Algerije en Egypte en het verbod in deze landen om politieke partijen op te richten. Martelingen in gevangenissen en verdwijningen zijn in alle landen aan de orde van de dag.

Ook uit de AOHR veel kritiek op Irak, waar de laatste drie jaar veel executies zijn uitgevoerd zonder rechtzaken. Deze moesten de volle gevangenissen ‘schoonmaken’. De Verenigde Naties krijgen er ook van langs: de tien jaar durende sancties op Irak eisen duizenden slachtoffers.

En de Israelische autoriteiten negeren nog altijd de rechten van Palestijnen. Op Palestijns grondgebied gaan zij door met het bouwen van joodse nederzettingen. Daarmee ondermijnen ze de Palestijnse invloed in die gebieden.

Arabische Organisatie voor Mensenrechten

Reacties